Regija
0

Florence Hartmann stigla u Zagreb, ne boji se hapšenja

FENA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Novinarka i bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann koju je Haški sud osudio na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda stigla je oko podneva na zagrebački aerodrom Pleso radi dodjele nagrade Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

Hartman je na aerodrom Pleso doputovala avionom Lufthanse iz Pariza, a dočekao ju je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Na upit novinara boji li se hapšenja, odgovorila je da se u Hrvatskoj ne boji, ali da se "generalno boji", na što je Čičak dodao da se "ovdje ne mora bojati".

Na upit što joj znači HHO-ova nagrada za životno djelo "Petar Mrkalj", koja bi joj sutra trebala biti dodijeljena u Novinarskom domu u Zagrebu, odgovorila je da nije slobodna i da ne zna kako će joj završiti dan.

Dodala je da su je ljubazno primili nakon provjere na aerodromu ali da bi o nagradi govorila malo kasnije "kada se smiri". Kazala je da nije bilo nikakvih problema pri dolasku.

"Vaša policija je provjerila vrijedi li međunarodna potjernica ili ne i je li stigla u Zagreb. Ja ne znam je li stigla ili ne, u svakom slučaju potjernica je u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", rekla je.

Kazala je da se jučer obratila predstavnicima za slobodu medija OESS-a, no još uvijek od njih nema odgovora. Dodala je da države znaju da je situacija problematična te da ona ne zna kako će se to prevladati.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ranije je Hini izjavio da u Hrvatskoj ne postoji nikakav nalog za hapšenje protiv Hartmann.

"U Hrvatskoj nema nikakvih mjera protiv nje i naš ured Interpola nije primio nikakav nalog za hapšenje", kazao je Borovec.

Haaški je sud polovicom novembra izdao nalog za hapšenje Florence Hartmann koja je zbog nepoštivanja suda bila novčano kažnjena sa 7.000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je pretvorena u zatvorsku.

ICTY je tada od Francuske zatražio da je obavijesti o pravima i s Holandijom učestvuje u njenom transferu u haaški pritvor. U nalogu piše da se "od vlasti svih zemalja, kroz koje bi gospođa Hartmann mogla putovati, zahtijeva da ju zadrže u pritvoru".

Francuska novinarka, koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osuđena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv bivšega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Ove je godine prizivno vijeće odbacilo njezinu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu.

Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja. Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za odbranu.

Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podržavaju skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci, odakle ga sud može podignuti, ali sud zahtijeva da Hartmann osobno uplati novčanu kaznu sudu.

Godišnje nagrade HHO-a dodijelit će se sutra u Novinarskom domu, a jedan od dobitnika je i predsjednik posljednjeg saziva sabora Luka Bebić. Nagradu je dobio zbog, kako se neslužbeno doznaje, zaštite parlamentarizma u Hrvatskoj.