{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Florence Hartmann o operaciji Oluja

F
12.3.2008. u 20:42
0
0
Florence Hartmann o operaciji Oluja
0
Florence Hartmann o operaciji Oluja
Odbrana generala Ante Gotovine na suđenju koje je u ponedjeljak, 10. marta, počelo u Haagu tvrdi da će na sudu dokazati da Srbi nisu izbjegli iz Krajine zato što je hrvatska vojska prekomjerno upotrebljavala artiljeriju, već da su otišli po naređenju vlastitog rukovodstva.
Sličnu, ali ne i istovjetnu tvrdnju iznosi i nekadašnja glasnogovornica Haškog tužilaštva Florence Hartmann.

Ona u razgovoru za BBC kaže da je rukovodstvo u Beogradu naredilo Srbima u Krajini da se povuku, jer je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević pred kraj rata svom hrvatskom kolegi Franji Tuđmanu obećao da neće polagati pravo na dijelove Hrvatske nastanjene Srbima. Zauzvrat, Srbija i Hrvatska trebalo je da podijele Bosnu.

Upravo zato je, tvrdi Florence Hartmann, Milošević vojsci naredio da se augusta 1995. godine ne suprotstavlja hrvatskoj vojnoj akciji.

"Činjenica je da postoji dokument, pismeno naređenje kojim se iz Beograda srpskim vlastima u Krajini naređuje da se povuku. Poznate su i priče o sukobima unutar srpskog rukovodstva, kao i protestima što se Srbi u Hrvatskoj ostavljaju na cjedilu. Uvjerena sam, međutim, da umiješanost Srbije u protjerivanje, odnosno povlačenje Srba iz Hrvatske, nije dovoljno objašnjenje kako generali Gotovina, Markač i Čermak ni na koji način nisu umiješani u zločine. Zločini su realnost i zločini su činjeni. Ono što mora da se sazna jeste kako je do njih došlo, i da se utvrdi pojedinačna odgovornost sve trojice generala za eventualnu umiješanost u te zločine."

Tužilac tribunala u Hagu je u utorak faktički na optuženičku klupu stavio i cjelokupnu hrvatsku operaciju Oluja, jer je naveo da je jedan od ciljeva te vojne akcije bilo i istjerivanje srpskog stanovništva iz tog dijela Hrvatske.

S obzirom na to da je Washington u to vrijeme aktivno podržavao i bio direktno uključen u pripremanje operacije Oluja, koliko su validni argumenti da bi na optuženičkoj klupi morali da se nađu i neki ljudi iz administracije Billa Clintona? Florence Hartmann na to pitanje odgovara sljedećim riječima:

"Treba praviti razliku između vojne operacije čiji je cilj povratak teritorije koju je okupirala vojska iz druge zemlje, odnosno po nalogu Beograda. U tom kontekstu reč je o legitimnoj vojnoj akciji. Druga je stvar kako je ta legitimna vojna operacija provedena i da li je podrazumijevala i protjerivanje srpskog stanovništva, da li je od početka postojao plan da se svi Srbi otjeraju kako se više nikada ne bi vratili u Hrvatsku, ili je do toga došlo tokom vojnih djejstava. Sud bi to trebalo da razjasni. Amerikanci su podržavali vojni dio operacije, i Hrvatskoj su stavili na raspolaganje obavještajne podatke, ali sa ciljem da Hrvatska povrati teritoriju koju nije mogla da vrati za pregovaračkim stolom", rekla je u razgovoru za BBC Florence Hartmann.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: