SAD
0

Finansijska kriza ugrozila prvu TV debatu predsjedničkih kandidata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Finansijska kriza i zastoj nastao zbog usvajanja vladinog programa pomoći u Kongresu, te političko taktiziranje u završnici predizborne kampanje, u srijedu su ugrozili održavanje prve od četiri televizijske debate između američkih predsjedničkih kandidata - republikanca Johna McCaina i demokrata Baracka Obame.

John McCain povukao je iznenađujući potez kada je objavio da privremeno prekida kampanju kako bi se vratio u Washington i pomogao u rješavanju finansijske krize.

Istodobno je predložio Obami da se televizijska debata zakazana za petak na Sveučilištu Mississippi odgodi za 2. oktobra.

Obama je odbio predloženu odgodu, rekavši kako predsjednici moraju biti kadri baviti se s više stvari odjednom.

"Baš sada Amerikanci trebaju čuti osobu koja će za četrdesetak dana biti odgovorna za rješavanje te zbrke", rekao je Obama na skupu u Clearwateru na Floridi.

Dok je McCain rekao da će u četvrtak prekinuti sudjelovanje u kampanji i vratiti se u Washington, Obama je najavio da će nastaviti pripreme za televizijsku debatu, i stalne konsultacije o krizi s pregovaračima u Kongresu i ministrom finansija Henryjem Paulsonom.

Oba kandidata prihvatila su poziv predsjednika Georgea W. Busha da u četvrtak sudjeluju na sastanku s kongresnim čelnicima u Bijeloj kući, na kojem će biti riječi o vladinom programu sanacije financijskog sektora, vrijednom 700 milijardi dolara.

Obama i McCain su u zajedničkom saopćenju koje su objavili u srijedu navečer naglasili da se zemlja suočava s "trenutkom finansijske krize" te su pozvali na političko jedinstvo u njezinu rješavanju, u interesu "ugroženih radnih mjesta, ušteđevina i prosperiteta Amerikanaca".

"Ne možemo se izložiti opasnosti od gospodarske katastrofe", upozorili su Obama i McCain, prenijela je Hina.

Inače, u ispitivanjima javnog mnijenja Obama postupno povećava vodstvo pred McCainom, kojem kao republikancu birači pripisuju veću odgovornost za gospodarsku krizu na kraju drugog mandata Busheve republikanske administracije.

U nacionalnom ispitivanju TV Fox News, objavljenom u srijedu, Obama ima 45 posto, a McCain 39 posto glasova.

U anketi ABC News/Washington Posta Obama dobiva 52 posto, a McCain 43 posto glasova.

U ispitivanju LA Times/Bloomberga Obama ima 49, a McCain 45 posto glasova, dok je u anketi NBC/Wall Street Journala odnos 48 prema 46 posto za Obamu.

Premda podrška Obami raste u većini saveznih država, on zaostaje za McCainom u 10 država u kojima će se vjerojatno odlučivati ishod izbora - s 46 prema 48 posto glasova.