{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finance: Hrvatska bi mogla dostići Sloveniju

F
8.5.2012. u 16:40
0
3
Finance: Hrvatska bi mogla dostići Sloveniju
0
Finance: Hrvatska bi mogla dostići Sloveniju
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Slovenija će postati još manje privlačna za strana ulaganja ako ne provede potrebne reforme na tržištu rada i ne povede odlučniju borbu protiv korupcije, ocjena je komentara što ga je u utorak objavio ljubljanski poslovni dnevnik "Finance".
"Ulaskom Hrvatske u EU Slovenija će dobiti jačeg regionalnog konkurenta, pa je i to razlog zašto nam je potrebna reforma tržišta rada, čime bismo postali zanimljiviji za strane ulagače", piše list koji podržava mjere štednje i smanjivanja proračunskih troškova koje zastupa nova slovenska vlada kao način izlaska iz krize.

"Hrvatska je vlada odmah nakon izbora najavila korjenite promjene za jačanje domaće poduzetničke aktivnosti i olakšice za strane investitore koji bi ulagali u logistiku, infrastrukturu i energetiku", navodi list. Dodaje da bi Hrvatska ulaskom u EU i "padom granica" mogla biti konkurent Sloveniji, koja unatoč deklariranoj potpori stranom kapitalu važi kao zatvorena za strane investitore.

"Ulaskom Hrvatske u EU postat će stranim investitorima zanimljivija i hrvatska poduzeća, pa bi se moglo dogoditi da već iduće godine hrvatske logističke tvrtke strancima postanu zanimljivije od slovenskih budući da mi u takve tvrtke nismo željeli pustiti strani kapital onda kad smo mogli i imali priliku", piše slovenski poslovni list.

"U tom pogledu priča o Hrvatskoj podsjeća na priču o ružnom pačetu koje se pretvara u labuda. Ali, Hrvatska nije jedina koja pretječe Sloveniju, isti je slučaj sa Češkom, Slovačkom, Poljskom, Estonijom, prednost Slovenije je sve manja", tvrdi slovenski poslovni list, te dodaje da Hrvatska pretječe Sloveniju i borbom protiv sustavne korupcije, o čemu svjedoče suđenja bivšem premijeru i drugim visokim dužnisnicima, dok se u Sloveniji slični slučajevi ne završavaju na sudu.

"Uhićenjem i suđenjem nekada nedodirljivom Sanaderu Hrvatska je dala znak stranim investitorima da pravna država funkcionira i da je njihov novac siguran", piše list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: