Regija
0

Filipini oprezni prema priznanju nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Filipini su zauzeli oprezan stav prema priznanju kosovske nezavisnosti u utorak, strahujući kako bi ono moglo zakomplicirati mirovne pregovore s muslimanskim separatistima na jugu arhipelaga.

"Iako se Filipini ne protive ideji nezavisnosti Kosova, mi smo radije za dogovorno rješenje uzimajući u obzir međunarodno priznate principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta", navodi u saopćenju ministar vanjskih poslova Alberto Romulo, javio je Reuters.

"Filipini smatraju da trajno rješenje, uključujući i nezavisnost, treba biti zasnovano na dogovorenoj soluciji, obostrano prihvatljivoj svim stranama", navodi on u izjavi.

Muslimani na jugu Filipina decenijama se bore za određeni stupanj nezvisnosti od katoličke centralne vlade u Manili.

Moro islamski oslobodilački front (MILF), najveća muslimanska separatistička grupa u zemlji, pozdravio je kosovsku objavu nezavisnosti i njegovo priznanje od Sjedinjenih Država i od nekih evropskih zemalja.

"Tabu je razbijen i nijedna država ne može tvrditi da secesija i nezavisnost nije unutar pravila igre u Ujedinjenim nacijama", navodi Khaled Musa, zamjenik portparola MILF-a, u izjavi postavljenoj na pobunjeničkom web siteu.

"Ono što je decenijama bilo zabranjeno sada je praktično dio međunarodnog prava", tvrdi on.

Musa je, međutim, izjavio kako MILF ne planira proglasiti većinski muslimanska područja na jugu Filipina nezavisnim.

"Od samog početka pregovora u 1997., vlada i MILF su se dogovorili da se u razgovorima ne spominje pitanje nezavisnosti", izjavio je on.

Pregovori oko teritorija koje su dom za oko tri miliona muslimana zakočeni su zbog strahova među muslimanima da će njihova buduća teritorija biti smanjena.

U sukobu je ubijeno više od 120.000 ljudi, raseljeno je oko dva miliona a još milioni su ostali u teškom siromasštvu uprkos tome što regija ima milijarde dolara vrijedne neiskorištene minerale i plodnu zemlju.