Tenzije će rasti
3

Filip David: Nikolić vraća Srbiju u Miloševićevo vrijeme

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Filip David, ugledni beogradski književnik jevrejskog porijekla i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti, osnivač Beogradskog kruga, koji se snažno suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića i velikosrpskom nacionalizmu, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija tvrdi da za njega pobjeda Tomislava Nikolića i njegove posljednje skandalozne izjave, poput one da u Srebrenici nije izvršen genocid, nisu veliko iznenađenje.

Jer, pojašnjava David, Nikolićeva pobjeda na izborima i njegove izjave samo oslikavaju pravo raspoloženje većine srpskog stanovništva u Srbiji.

"To znači da u Srbiji još uvijek nije bilo pravog suočavanja s prošlošću, sa svim zločinima koji su učinjeni, i da nije bilo prave katarze. Ovdje mediji dugo vremena, i prije 2000. godine i oktobarskih promjena, ali i poslije toga, umanjuju odgovornost srpskog rukovodstva i onih koji su ih birali, za sve zločine koji su počinjeni na našim prostorima. Tako da sve to što se danas dešava jeste posljedica ukupne političke i medijske situacije koja je trenutno dominantna u Srbiji", tvrdi David za Anadoliju.

Upitan gdje Nikolićeva politika vodi Srbiju, precizno odgovara:

"Sve to Srbiju vraća u Miloševićevo vrijeme. To je jasno i kada pogledate koje su dominante političke partije u Srbiji. To su, u ovom trenutku, Nikolićeva Srpska napredna stranka (SNS), koja je dobila najviše glasova, te Socijalistička partije (SPS), koja je nasljednik Miloševićeve partije. Nijedna vlada ne može se formirati bez njih.

Njihova retorika danas, pogotovo retorika predsjednika SPS-a i ministra Ivice Dačića, ne razlikuje se od onog što je govorio Milošević. Srbija se praktično vratila na pozicije Miloševićeve politike u mnogim stvarima, na unutrašnjopolitičkim i spoljnim pitanjima.

Nažalost, tvrdi David, ne može se očekivati povoljan razvoj događaja.

"Tenzije u regionu će samo rasti! Napetost je postojala i u vrijeme Borisa Tadića, koji je vodio neodređenu, čas ovakvu i onakvu politiku. No, one će se sada pojačavati u odnosima sa susjedima. Tenzije i unutar same Srbije će se također pojačavati. Ne treba zaboraviti, kad se odvojilo Kosovo od Srbije, jedna četvrtina ili čak jedna trećina stanovnika Srbije nisu bili etnički Srbi. Ako se ne vodi pažljiva politika koja poštuje ljudska prava, ne vrši reviziju historije i suočava s historijom kakva je bila, ne može se očekivati ni unutrašnja stabilnost", smatra David.

Po njemu, jedan od dokaza da se ne može računati ni na unutrašnju stabilnost jeste i srbijanska himna "Bože pravde". Ona je, prema njegovom uvjerenju, himna etnički čiste Srbije, što se pokazalo i na primjeru fudbalera Adema Ljajića.

"Sve to pokazuje da politika Srpske napredne stranke (SNS) ne vodi povjerenju i uvažavanju stvarnih nacionalnih interesa. Unutrašnje prilike će se teško sređivati. Napetost će, ponavljam, rasti i prema regionu. Možda će Nikolićeva retorika donekle slijediti taj put približavanju Evropskoj uniji (EU). Ali stvarna politika će voditi zaoštravanju. Ne zaboravimo program SNS-a i radikala u prošlosti. On je danas nešto retorički izmijenjen. No, suštinska politika, pitanje Kosova, problem juga Srbije, pa i Vojvodine u zadnje vrijeme, ne mogu se rješavati onako kako hoće SNS. Naprotiv, tu će samo biti novih iskušenja", analizira David.

Na pitanje šta Boris Tadić može učiniti kao budući premijer kako bi neutralizirao problem politike Tomislava Nikolića, David ističe kako je problem što je Demokratska stranka (DS) iznevjerila mnoge svoje glasače.

"Tadić je izgubio podršku mnogih birača i dijela intelektualaca upravo zbog prevrtljivosti svoje politike. Nije se moglo uočiti koja vrsta dosljednosti postoji. Jedno se pričalo, drugo se radilo. Pogotovo ta koalicija sa SPS-om. Ona im je mnogo naštetila. Pravljeni su mnogi kompromisi koji su na kraju išli protiv DS-a", konstatira David.

Kaže da u Srbiji postoji malo demokratije, a puno partokratije. Glavni cilj je zadržati se na vlasti. Ne gledaju se interesi države. To su dijelom razlozi aktuelnih loših prilika u Srbiji.

"Ne mogu se očekivati nikakve ozbiljne promjene ako nema ideja o promjenama i nema želje da se promjene naprave", upozorava David.