{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fikret Abdić svjedočio na suđenju za ratni zločin u Kladuši

F
FENA
24.10.2008. u 15:30
0
8
Fikret Abdić svjedočio na suđenju za ratni zločin u Kladuši
0
Fikret Abdić svjedočio na suđenju za ratni zločin u Kladuši
Foto: Arhiv
Na suđenju Ibrahimu i Zlatku Jušiću zbog ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom na području tzv. autonomne pokrajine zapadne Bosne (APZB) od 1993. do 1995., danas je svjedočio tadašnji predsjednik APZB-a Fikret Abdić.
Doveden iz zatvora u Puli, gdje služi 15-godišnju zatvorsku kaznu, Abdić je u svom svjedočenju kazao da na području APZB-a nisu postojali koncentracijski logori nego prihvatni centri za pripadnike, kako je rekao, "tajne policije službe AID Alije Izetbegovića". U tim logorima, odnosno centrima, nije bilo slučajeva ratnih zločina, kazao je.

Abdić je rekao da je Zlatko Jušić, tadašnji predsjednik vlade APZB-a, potpisao nalog za osnivanje centara slijedom svoje funkcije, a da nije bio inicijator njihova osnivanja. Za svojeg zeta Ibrahima Jušića, rekao je da nije činio ratne zločine rekavši da bi on, kao predsjednik APZB-a, znao za to da se to dogodilo.

Zlatko Jušić pušten je iz pritvora da se u nastavku brani sa slobode, a Ibrahim Jušić ostaje u pritvoru u Rijeci.

U optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci navodi se da su okrivljenici donosili odluke na temelju kojih je veći broj civila zatočen u prihvatne centre, a poslije i u logore u Drmeljevu, Nepekama, Dolovima i Valionici Miljković. Živjeli su u neprihvatljivim uvjetima, a stražari, predstavnici izvršne vlasti i policajci samoproglašene autonomne pokrajine, psihički su ih i fizički zlostavljali, zbog čega je više zatočenika teško ozlijeđeno, a nekolicina je i preminula.

Sudski postupak nad dvojicom optuženika za ratni zločin počinjen u BiH vodi se na riječkom Županijskom sudu jer je riječ o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Rijeci pa je bosanskohercegovačko pravosuđe slučaj prepustilo hrvatskom.

Suđenje se nastavlja u decembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: