{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FHP podnio krivičnu prijavu za ratni zločin u Suvoj Reci

F
9.5.2008. u 13:05
0
0
FHP podnio krivičnu prijavu za ratni zločin u Suvoj Reci
0
FHP podnio krivičnu prijavu za ratni zločin u Suvoj Reci
Fond za humanitarno pravo (FHP) saopćio je u petak da je podnio krivičnu prijavu protiv general majora u penziji Božidara Delića i još deset osoba, uglavnom pripadnika Vojske Jugoslavije, zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u općini Suva Reka na Kosovu 1999. godine.
U saopćenju se navodi da je na osnovu "pažljive analize raspoloživih dokaza o masovnom ubistvu više desetaka kosovskih Albanaca, od kojih su 42 identificirana, izvršenom 25. marta 1999. godine u selu Trnje, općina Suva Reka", FHP ocijenio kako postoji osnovana sumnja da je tih 11 osoba počinilo zločin.

Osim Delića, FHP sumnjiči i deset drugih osoba, uglavnom pripadnika VJ iz sastava 549. motorizirane brigade VJ, kojom je Delić komandovao. Dio je iz sastava MUP-a Srbije, i oni su "po prethodnom planu i dogovoru izvršili ta ubistva".

FHP je naveo da je većina od 42 ubijena kosovska Albanca odvezena i sahranjena u masovnim tajnim grobnicama na području Dragaša prema albanskoj granici, kao i da još nisu nađena tijela 19 žrtava.

U saopćenju se navodi, prenosi Tanjug, da je FHP u četvrtak podnio ovu krivičnu prijavu "ispunjavajući zakonsku obavezu prijavljivanja učinilaca najtežeg krivičnog djela, koje se inače goni po službenoj dužnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: