Regija
0

FHP podnio krivičnu prijavu za ratni zločin u Suvoj Reci

FENA
Fond za humanitarno pravo (FHP) saopćio je u petak da je podnio krivičnu prijavu protiv general majora u penziji Božidara Delića i još deset osoba, uglavnom pripadnika Vojske Jugoslavije, zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u općini Suva Reka na Kosovu 1999. godine.

U saopćenju se navodi da je na osnovu "pažljive analize raspoloživih dokaza o masovnom ubistvu više desetaka kosovskih Albanaca, od kojih su 42 identificirana, izvršenom 25. marta 1999. godine u selu Trnje, općina Suva Reka", FHP ocijenio kako postoji osnovana sumnja da je tih 11 osoba počinilo zločin.

Osim Delića, FHP sumnjiči i deset drugih osoba, uglavnom pripadnika VJ iz sastava 549. motorizirane brigade VJ, kojom je Delić komandovao. Dio je iz sastava MUP-a Srbije, i oni su "po prethodnom planu i dogovoru izvršili ta ubistva".

FHP je naveo da je većina od 42 ubijena kosovska Albanca odvezena i sahranjena u masovnim tajnim grobnicama na području Dragaša prema albanskoj granici, kao i da još nisu nađena tijela 19 žrtava.

U saopćenju se navodi, prenosi Tanjug, da je FHP u četvrtak podnio ovu krivičnu prijavu "ispunjavajući zakonsku obavezu prijavljivanja učinilaca najtežeg krivičnog djela, koje se inače goni po službenoj dužnosti".