{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Feith: Naselje na sjeveru Kosova je za žaljenje

F
4.3.2008. u 08:47
0
0
Feith: Naselje na sjeveru Kosova je za žaljenje
0
Feith: Naselje na sjeveru Kosova je za žaljenje
Foto: Reuters
Specijalni predstavnik EU-a za Kosovo Pieter Feith osudio je u ponedjeljak nedavno nasilje srpskih skupina na sjeveru Kosova i za beogradsku radio-tv postaju B 92 izjavio da je nasilje za žaljenje i da nije u duhu moderne Europe i EU-a.
Feith je rekao da će nastaviti dijalog sa Srbima kojima je poručio da im ne bi bilo bolje bez misije EU-a na sjeveru Kosova. Dodao je da je spreman sastati se s predstavnicima Srpskog nacionalnog vijeća ali u sigurnim okolnostima, bez prijetnje nasiljem.

Kazao je također da će sljedećih nekoliko tjedana pripadnicima Kosovske policijske službe (KPS) srpske nacionalnosti biti omogućeno da se vrate na posao, izrazivši žaljenje zbog toga što su oni napustili tu službu za koju on smatra da je "dobar model
multietničnosti".

Upitan kada će ponovno pokušati organizirati rad misije EU-a na sjeveru Kosova, Feith je odgovorio da se aktivnosti misije nastavljaju, da se traže lokacije na kojima će raditi i da bi pomoglo kad bi Beograd odustao od ometanja misije EU-a.

Razvoj događaja posljednjih tjedana i kosovska deklaracija o neovisnosti su nepovratni i nije moguće ponovno otvoriti pitanje statusa Kosova u Vijeću sigurnosti UN, rekao je Feith.

"Što prije svi to shvate, prije ćemo nastaviti razmatrati zajednički rad. Iluzija je vjerovati da će se stvari vratiti na staro, to je nemoguće", rekao je on.

Dodao je da je misija EU-a drukčija od UNMIK-a i da ima nadležnost nadgledati provedbu plana izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija.

Upitan može li decentralizacija otvoriti pitanje podjele Kosova, rekao je da ne vjeruje da je Ahtisaari ikada imao namjeru podijeliti Kosovo. Feith je rekao da su veze kosovskih Srba s Beogradom dopuštene i da neće biti nasilno prekinute, ali se zahtijeva da one budu transparentne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: