{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Feith: Beograd pokušava prekinuti veze većine i manjine na Kosovu

F
1.3.2008. u 12:38
0
0
Feith: Beograd pokušava prekinuti veze većine i manjine na Kosovu
0
Feith: Beograd pokušava prekinuti veze većine i manjine na Kosovu
Foto: Reuters
Izaslanik Europske unije na Kosovu Pieter Feith izjavio je u petak navečer u Prištini kako vlasti u Beogradu pokušavaju prekinuti vezu između albanske većine i srpske manjine na Kosovu, što bi, kako je ocijenio, moglo dovesti do podjela u ovoj tek osamostaljenoj državi.
Koalicija prijatelja Kosova snažno je opredijeljena da ne dopusti podjelu Kosova, pošto to nije predviđeno planom UN-ova posrednika Marttija Ahtisaarija, rekao je Feith nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thaqijem.

Kazao je kako o tome ima jasno negativno stajalište Međunarodna upravljačka skupina za Kosovo (ISG), zadužena za nadzor demokratskog razvitka Kosova i promicanje dobre uprave, multietničnosti i vladavine zakona.

"Poruka je da Skupina za Kosovo neće dopustiti podjelu, pošto to nije predviđeno i to mi nećemo prihvatiti", rekao je Feith.

Komentirajući razvoj događaja na Kosovu nakon što je albansko vodstvo 17. veljače proglasilo neovisnost pokrajine od Srbije, Feith je ocijenio da se primjećuju crte podjele Kosova koje Srbija želi uspostaviti.

Nizozemski diplomat je istaknuo da postoje tendencije da vlasti u Beogradu podijele srpsku zajednicu i institucije Kosova, dodajući da će vladi Kosova pomoći u ostvarivanju svih odredbi plana Marttija Ahtisaarija.

"Ovaj plan ima jasne i jake odredbe, prihvatljive i afirmativne za manjinske zajednice, posebno srpsku, odredbe o decentralizaciji, o zaštiti kulturnog i vjerskog nasljeđa, stvaranju novih općina i sve je to utvrđeno i spremno da se ostvari", kazao je Feith.

On je ocijenio da nesudjelovanje Srba u kosovskoj policiji iz koje su istupili i njihovo odbijanje da primaju naredbe od njihovog zapovjednika, može štetiti funkcioniranju Kosova kao multietničke zajednice.

Thaqi je kazao kako se na Kosovu neće dopustiti funkcioniranje paralelnih institucija i da su institucije Kosova prava adresa za sve građane.

On je ocijenio da je sigurnosna situacija pod punima nadzorom, da ima reakcija koje su razumljive, ali da sve ide u skladu s planom domaćih i međunarodnih institucija.

Thaqi je kazao kako će Europska misija EULEX biti raspoređena na cijelom teritoriju Kosova i da će kosovske institucije s njom imati vrlo dobru suradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: