Regija
0

Feith: Beograd nema pravo veta na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Peter Feith izjavio je da Beograd "nema pravo veta na ono što se događa na Kosovu".

On je dodao da nakon 15. juna jedino međunarodno prisustvo koje je predviđeno Ustavom Kosova jeste Međunarodni civilni ured (ICO).

Feith je u intervjuu za prištinski list "Zeri" rekao da Ustav Kosova, koji stupa na snagu 15. juna "podrazumijeva da kosovska vlada dobije dodatna ovlaštenja".

"Time se stavlja izvan snage ustavni okvir koji je bio osnov za prisustvo UNMIK-a. Ustav predviđa drugo međunarodno prisustvo, a to je Međunarodni civilni ured", rekao je Feith.

On je kazao i da je zadovoljan zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, jer je to bio "pozitivan rezultat u očuvanju stabilnosti u regiji".

"Nismo vidjeli alternativu nezavisnosti Kosova i ne vidimo to kao proces koji se može preokrenuti ili vratiti nazad. To je nepovratan proces, i takav će ostati", izjavio je Feith.

Izjavu šefa UNMIK-a Joachima Rueckera da bi misija Euleks mogla biti pod "kišobranom" UN-a, Feith je prokomentirao rekavši da je to "jedna od mogućnosti", ali da o tome još uvijek nije donesena nikakva odluka.

On je izjavio, prenosi BBC, i kako očekuje da će mnoge države nakon 15. juna priznati nezavisnost Kosova.