Hrvatska
0

Facebookovci protestvovali u Zagrebu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko dvije hiljade građana okupilo se večeras na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića na protestnom skupu pod nazivom "Stegnite vi svoj remen bando lopovska" koji je u Zagrebu i u više drugih hrvatskih gradova organizirala skupina osnovana na internetskoj društvenoj mreži Facebook.

Skup je prošao uz kritike i uvrede upućene političkoj eliti, uključujući i opoziciju, te nevladinim organizacijama, medijima i sindikatima. Protestanti su uzvikivali "Bando lopovska" i "Ivo odlazi".

"Jedino mi možemo izvršiti pritisak na vlast", rekao je u govoru Jakša Matovinović, jedan od organizatora protesta, koji je žestoko prozvao i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) istakavši da je priječilo građanima pravo na sudjelovanje u protestu, a u svom oštrom govoru spomenuo je i da vanredne okolnosti traže vanredne izbore.

Na Trgu bana Jelačića, između govora i muzičkih tačaka, pročitani su i zahtjevi Hrvatskom saboru koje je, kako tvrde organizatori, na Facebooku podržalo više od 60.000 građana. Među 20-ak zahtjeva su i oni za revizijom privatizacije, oštrim suočavanjem s mafijom i organiziranim kriminalom, smanjenjem cijena osnovnih potrepština, oporezivanjem luksuza, manjim porezima na hranu i otkrivanjem afera bez zataškavanja.

Matovinović je izjavio novinarima da oko tih zahtjeva nema kompromisa, da ih ne zanimaju programi vlasti, već žele rezultate. Želimo da se vlast boji da će svaki put, kad ne bude obavljali svoju dužnost, imati protestante po svim hrvatskim gradovima, rekao je Matovinović.

Na protestu su red osiguravali redari, dok su policajci bili raspoređeni na okolnim punktovima. Iako uz glasne i uvredljive poruke svim nositeljima vlasti, protest je potekao bez većih incidenata, no novinari su primijetili da je policija privela jednu ženu, najvjerojatnije zbog narušavanja javnog reda i mira.

Procjene novinara o broju okupljenih kreću se od thiljadu do čak pet hiljada građana, a policijska procjena govori o hiljadu i po.

Organizatori su na Facebookovim stranicama protest odredili isključivo građanskom inicijativom i ogradili su od bilo koje političke stranke i bilo kakve politizacije skupa.

Na Trgu je večeras viđen i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je, zamoljen da prokomentira skup i poruke odaslane s njega, rekao da je on gradonačelnik svih građana Zagreba i da nije došao komentirati nego poslušati što ljudi govore.

Nešto prije 20 sati na Trgu bana Jelačića još je mali broj prosvjednika ostao slušati zadnje muzičke brojeve po kiši i uz kuhano vino koje su dijelili organizatori.