Regija
0

Evropski parlament odbija podjelu Kosova

FENA
Evropski parlament (EP) u nacrtu rezolucije o Kosovu jasno odbija bilo kakvu mogućnost za podjelu Kosova, podsjećajući i na ranije rezolucije ovog parlamenta u kojima je odbacivana takva ideja.

EP će u utorak u Bruxellesu raspravljati o izvještaju o evropskim integracijama Kosova na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku.

Izvještaj je sačinila Ulrike Lunacek, austrijska poslanica zelenih u Evropskom parlamentu.

U nacrtu njenog izvještaja čiju kopiju je nabavio prištinski list Koha Ditore, a koji će članovima Odbora biti predstavljen u formi prijedloga rezolucije primjetan je kontinuitet tog tijela da Kosovo tretira kao nezavisnu državu.

Vijeće Evrope i Komisija i dalje su neutralni prema statusu Kosova.

Izvještaj će, prenosi list, biti prilično kritičan prema Kosovu, podsjećajući na mnoge neregularnosti na izborima i na nekažnjavanje odgovornih.

U dokumentu se jasno pominje "manipulacija i ozbiljne neregularnosti”, a ne diplomatski - "nedostaci", izraz koji pominju neki drugi međunarodni zvaničnici.

Kritike za manipulaciju ozbiljno su shvaćene jer je Evropski parlament bio jedina evropska institucija koja je imala posmatrače na terenu na Kosovu kada su te neregularnosti registrovane.

U nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta se traži hitan početak dijaloga o liberalizaciji viza s vlastima u Prištini, te iznosi ocjena da strategija EU za evropsku perspektivu Kosova nije bila uspješna, prenosi u ponedjeljak Tanjug.