Regija
0

Evropski izvjestitelj za Srbiju u Beogradu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iznimno je važno da Srbija pokaže da su Kosovo i njezino približavanje Evropskoj uniji (EU) "dva odvojena problema", izjavio je u ponedjeljak u Beogradu Jelko Kacin, izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju.

Evropski cilj je da se cijeli prostor zapadnog Balkana što brže osposobi za približavanje i uključenje u EU, a da bi se to omogućilo i Kosovu nužno je riješiti pitanje njegova statusa, kazao je Kacin novinarima.

"Srbija za svoj teritorij treba osigurati što brže približavanje i ulazak u EU", kazao je Kacin. Dodao je da je Srbija dosad već mogla bitno napredovati u približavanju ka EU, ali da je propustila pravi trenutak, te je važno da Srbija pokaže da su Kosovo i približavanje EU dva odvojena problema.

"Neovisnost, kad do toga dođe, proglasit će Skupština Kosova, a ovo je trenutak da se srbijanski političari zapitaju zašto su pozivali na bojkot parlamentarnih izbora, pa Srbi sad nemaju predstavnike u kosovskom parlamentu", kazao je Kacin.

Na pitanje hoće li EU i Slovenija priznati neovisno Kosovo, odgovorio je da pitanje treba glasiti "kad će Srbija priznati Kosovo", te uspostaviti dobrosusjedske odnose s Kosovom i time pomoći velikom broju Srba koji i dalje tamo žive.

Kacin je podsjetio da je i Srbiji trebalo osam godina da prizna Sloveniju. Odbila je to učiniti 1991. godine, kad je Slovenija proglasila samostalnost, sumnjajući da Slovenija može funkcionirati kao neovisna država, rekao je Kacin.

"Srbija treba iskoristiti priliku da se 'zaleti', da krene naprijed u integracije i time učini nešto i za sebe i za susjede", zaključio je Kacin, dodajući da bi time Srbija potaknula regiju da ubrzano krene putem europskih integracija.

Kacin u Beogradu sudjeluje na Trećem regionalnom forumu o mehanizmima za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji, koji su organizirali Fond za humanitarno pravo (FHP), Istraživačko-dokumentacijski centar (IDC) i Dokumenta.