{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija i SAD žestoko kritikovale Srbiju zbog odgađanja Parade ponosa

A
28.9.2013. u 12:11
4
68
Evropska unija i SAD žestoko kritikovale Srbiju zbog odgađanja Parade ponosa
4
Evropska unija i SAD žestoko kritikovale Srbiju zbog odgađanja Parade ponosa
Sinoćnju zabranu održavanja Parade ponosa u Beogradu danas su žestoko kritizirali predstavnici Evropske unije (EU), Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i pojedine političke partije i borci za ljudska prava u Srbiji.
Strani zvaničnicu zabranu održavanja Parade ponosa okarakterisali su kao čin nepoštovanja temeljnih ljudskih prava.

Komesar za proširenje EU Štefan Fuele je u reakciji na odluku srbijanskih vlasti da zbog bezbjednosti zabrani održavanje navedenog skupa naveo da su treću godinu za redom srbijanske vlasti propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava.

Fuele je u saopćenju istakao kako su poštovanja prava na slobodu okupljanja i izražavanja posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za poglavlja 23. o pravosuđu i osnovnim pravima.

"Tražim od zemalja kandidata da potpuno prihvate vrijednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja koje su u temelju na kojem je projekt Evropske unije izgrađen", istakao je Fuele i ukazao da Evropska komisija (EK) očekuje da Vlada Srbije preduzme sve neophodne korake da ispita prijetnje nasiljem upućene Paradi ponosa.

Ambasada SAD u Beogradu koja je, također, regovala odmah po zabrani, osudivši tu odluku, poručila je da su slobode govora, okupljanja i uzdruživanja srž ljudskih prava, i zaštita, a obezbjeđivanje svakog građanina je osnovna odgovornost demokratske vlade.

Vijeće Evrope je zabranu Parade ponosa treću godinu za redom okarakterisalo nazvalo žalosnom i vlastima u Beogradu poručilo da treba da drži pod kontrolom "štetni huliganizam i netrpeljivost".

Odluku o zabrani okupljanja LGBT populacije kritikovala je i Liberalno demokratska strank (LDP) Čedomira Jovanovića.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Nevena Petrušić je, komentirajući zabranu ''Parade ponosa'', istakla kako se ovih godina malo radilo na smanjenju homofobije i razvijanju tolerancije.

"O tome govore i alarmantni podaci o količini mržnje i netrpeljivosti prema LGBT populaciji koja postoji posebno kod mladih ljudi", izjavila je Petrušić.

Organizatori Parade ponosa koji su za danas u podne najavili obraćanje medijima u svom reagovanju su ukazali da će ovaj slučaj biti jedan od prioriteta kada se budu otvarali pregovori sa EU.

Predsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć da je Biro za koordinaciju službi bezbjednosti koji je zasjedao više od tri sata donio odluku da se Parada ponosa zakazana za 28. septembar ne održi.

Dačić je u izjavi za Javni medijski servis (RTS) naveo da je takva odluka donijeta prije svega iz bezbednosnih razloga i istakao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani.

Podsjetimo, sinoć je blizu stotinjak LGBT aktivista je, nakon što je saopšteno da je zabranjeno održavanje Parade ponosa, odlučilo da prošeta beogradskim ulicama. Spontano su se okupili oko 23 sata ispred zgrade Vlade Srbije u Njemanjinoj ulici i upitili se ulicom Kneza Miloša do Skupštine Srbije. Incidenata nije bilo.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: