{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija i Crna Gora počinju pregovore o pristupanju

F
15.6.2012. u 10:22
0
8
Evropska unija i Crna Gora počinju pregovore o pristupanju
0
Evropska unija i Crna Gora počinju pregovore o pristupanju
Pregovori o pristupanju Crne Gore u Evropsku uniju počinju 29. juna ove godine.
Crna Gora je 2008. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU, te je u novembru 2010. godine dobila status zemlje kandidata.

Međutim, Evropska unija traži od Crne Gore da što hitnije poduzme reformske procese kako bi se riješili problemi korupcije i vladavine prava.

Ako bi Crna Gora uspjela da riješi ove probleme, postoji mogućnost da pristupi Evropskoj uniji do 2016. godine, javila je agencija Anadolija.

Crna Gora je do 1992. godine bila jedna od šest republika u bivšoj Jugoslaviji. Srbija i Crna Gora (SCG) je ime bivšeg saveza država Srbije i Crne Gore, državne zajednice koja je naslijedila bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju. Na referendumu 2006. godine sa 55 posto glasova 'za' Crna Gora se odvojila od Srbije i proglasila nezavisnost.

Odnosi između Crne Gore i EU-a u Procesu stabilizacije i pridruživanja (PSP) uspostavljeni su jula 2001. Na Solunskom samitu 2003. potvrđena je evropska perspektiva država zapadnog Balkana, a u julu iste godine uspostavljen je Unaprijeđeni stalni dijalog kao forma redovnih konsultacija Crne Gore i EU-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: