Isplati se Unija
72

Evropska unija Hrvatskoj dodijelila 375 miliona eura za izgradnju Pelješkog mosta

Klix.ba
Evropska komisija je u srijedu dodijelila 357 miliona eura za projekt izgradnje Pelješkog mosta, koji će povezati najjužniji dio zemlje s ostatkom Hrvatske.

Odluku o prihvatanju finansiranja projekta potpisala je povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i ministrica regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac, prenosi Hina.

U izgradnji Pelješkog mosta EU će finansijski sudjelovati s 85 posto ukupne cijene projekta.

"Ova Komisija doslovno gradi mostove. Ovaj je projekt primjer naše predanosti uklanjanju prepreka, spajanju državnih područja i zbližavanju ljudi. Znam koliko i građani Hrvatske čekaju taj most i drago mi je što će EU putem svojih fondova sudjelovati u novom poglavlju povijesti te zemlje", izjavila je povjerenica Corina Cretu.

Projekt "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" predviđa izgradnju novog mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu. Njime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija i ostatak zemlje. To će olakšati neometan protok roba i ljudi, posebice tokom vrhunca turističke sezone. Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura s uključenim PDV-om, a bez PDV riječ je o iznosu od 420 miliona eura, od čega EU sufinansira 85 posto.

Pelješki most bit će visok 55 metara i dug 2,4 kilometara te će imati četiri prometne trake. EU finansira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona duljine 8 kilometara i radove na poboljšanju postojeće ceste D414. Očekuje se da će radovi završiti tokom 2022.

Komisija navodi da će most više nego upola skratiti putovanje od Dubrovnika do Splita.

Studija izvodivosti, koju je pripremila Hrvatska, analizirala je moguće opcije za povezivanje dva dijela zemlje, a najopoželjnijom opcijom proglašena je izgradnja mosta. Ostale razmatrane opcije bili su izgradnja koridora kroz BiH, povezivanje trajektnom linijom i gradnja tunela.

Prije nego što ga je Komisija odobrila, neovisni su stručnjaci u okviru Zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS) pomno ispitali izzvedivost i isplativost projekta. Projekt je pripremljen u saradnji s tijelima Bosne i Hercegovine, navodi Komisija.