{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija danas usvaja dokument o zapadnom Balkanu

F
FENA
5.3.2008. u 09:39
0
0
Evropska komisija danas usvaja dokument o zapadnom Balkanu
0
Evropska komisija danas usvaja dokument o zapadnom Balkanu
Evropska komisija će u srijedu u dokumentu o zapadom Balkanu ponoviti da 2008. može biti presudna za pristupne pregovore Hrvatske s Evropskom unijom ako Hrvatska pojača reforme te istaknuti potrebu što bržeg rješavanja problema njezina Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.
Evropska komisija će u srijedu usvojiti politički dokument o zapadnom Balkanu u kojem će iznijeti do sada postignuti napredak te naznačiti sljedeće korake za približavanje zemalja regije Evropskoj uniji. Pod zapadnim Balkanom Evropska unija podrazumijeva zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, bez Slovenije, uz dodatak Albanije.

Što se Hrvatske tiče, Komisija će ponoviti svoju ocjenu da ova godina može biti ključna za pristupne pregovore, ako Zagreb učini znatne reformske napore u ključnim područjima i u ispunjavanju mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Komisija će također istaknuti potrebu što bržeg rješavanja pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u skladu sa zaključcima Vijeća EU-a, koje je Hrvatsku pozvalo da ne primjenjuje nijedan aspekt ZERP-a dok se o tome ne postigne zajednički dogovor sa zainteresiranim stranama u duhu EU-a, javila je Hina.

U nacrtu dokumenta, koji bi u srijedu trebao biti prihvaćen, stoji da Hrvatska ove godine mogla napraviti znatan napredak u pristupnim pregovorima, bude li Vlada odlučno radila na ispunjavanju mjerila i drugih uvjeta. "Da bi 2008. godina bila odlučujuća za pristupni proces, zemlja mora učiniti daljnji napredak u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima i povratku izbjeglica te u restrukturiranju brodogradilišnog sektora", stoji u nacrtu dokumenta.

Komisija će u svom dokumentu ponoviti ranije zaključke institucija Evropske unije da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Komisija će u dokumentu iznijeti neke nove inicijative u vezi s viznom liberalizacijom, stipendijama za školovanje, potpori razvoja civilnog društva. Hrvatska je jedina zemlja čiji građani mogu bez viza putovati u Evropsku uniju.

Evropska unija je za razdoblje od 2007. do 2013. za zapadni Balkan namijenila oko četiri milijarde eura pretpristupne pomoći. "To iznosi 30 eura po glavi stanovnika godišnje, što je daleko najveći iznos koji je Unija dala nekoj regiji u svijetu", navodi se u dokumentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: