Čestitke na organizaciji
0

Evropa očekuje brzo formiranje nove vlade u Srbiji

SRNA
Evropska unija očekuje brzo formiranje nove vlade u Srbiji koja će biti predana reformama i daljem napretku ka Evropi, izjavila je Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

"Želimo da čestitamo srpskom narodu na jučerašnjim slobodnim i mirnim skupštinskim, predsjedničkim i lokalnim izborima", rekla je Kocijančič, i dodala da treba sačekati i drugi krug predsjedničkih izbora.

Ona je čestitala i Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) na pruženim dobrim uslugama u organizovanju izbora na Kosovu i na mirnom načinu na koji su sprovedeni.

"Odajemo priznanje svim međunarodnim i lokalnim zvaničnicima na Kosovu, a posebno Euleksu i KFOR-u, koji su se pobrinuli za sigurnosne uslove", dodala je Kocijančič.

Ona je rekla da je ovo tek preliminarno reagovanje Brisela prije nego što bude objavljen zvaničan izvještaj OEBS-a i Republičke izborne komisije Srbije. Prema njenim riječima, tek tada će biti moguće da EU zauzme jasniji stav o juče održanim izborima u Srbiji. 

Nakon jučerašnjih predsjedničkih izbora u drugi krug će Tomislav Nikolić i Boris Tadić. Na parlamentarnim izborima u Srbiji najbolji rezultat ostvarila je lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić", koja je osvojila 29,20 posto glasova, odnosno 73 mandata u Skupštini Srbije, saopštila je Republička izborna komisija (RIK) na osnovu 97,51 posto obrađenih biračkih mjesta.  

Lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" osvojila je 26,80 posto glasova, odnosno 67 mandata, a treća po snazi je koalicija Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS sa osvojenih 17,60 posto glasova ili 44 mandata. 
Kada je riječ o izborima na Kosovu i Metohiji, RIK je obradio je 85 od 90 biračkih mjesta za predsjedničke izbore, odnosno 84 od 90 biračkih mesta za parlamentarne izbore. Na predsjedničkim izborima na biralištima na Kosovu i Metohiji lider SNS Tomislav Nikolić je osvojio 21,09 odsto, lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica 20,75 odsto, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić 20,36 odsto, a lider Demokratske stranke Boris Tadić 18,97 odsto glasova. 

Na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, lista Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS je osvojila 20,43 odsto, DSS - Vojislav Koštunica 19,90 odsto, lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" 19,79 odsto i lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" 17,41 odsto.