Regija
6

Europska komisija žali zbog hrvatske odluke i spremna je posredovati

FENA
Mina Andreeva
Mina Andreeva
Europska komisija poštuje demokratsku odluku u Saboru o povlačenju iz arbitraže o granici sa Slovenijom, ali izražava žaljenje zbog jednostrane odluke Hrvatske da iziđe iz sporazuma koji je ranije potpisala te je spremna posredovati između Hrvatske i Slovenije kako bi olakšala traženje rješenja, rekla je u srijedu glasnogovornica Komisije Mina Andreeva nakon što je hrvatski parlament jednoglasno obvezao vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom.

"Primamo na znanje glasovanje u hrvatskom parlamentu o povlačenju iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Poštujemo demokratsko glasovanje parlamenta, ali također žalimo što je Hrvatska jednostrano odlučila izići iz sporazuma koji je prethodno potpisala", kazala je Andreeva zamoljena da iznese stajalište Komisije nakon što je Sabor donio odluku.

Andreeva kaže da je sada na Arbitražnom sudu da razmotri pravne posljedice hrvatskog postupka.

"Sada je u prvom redu na Arbitražnom sudu da, kada službeno bude obaviješten, procijeni pravne posljedice toga koraka. Na toj osnovi, Komisija će pozorno pratiti situaciju", rekla je Andreeva.

Komisija će, kaže Andreeva, saslušati obje strane i pokušati posredovati među njima. "Europska komisija će saslušati obje strane i pokušati posredovati među njima kako bi olakšala traženje rješenja. Ne vidimo održivu alternativu arbitražnom procesu", rekla je Andreeva.

Međutim, nešto ranije, prije izglasavanja u Saboru, Andreeva je na konferenciji za novinare rekla da će Arbitražni sud nastaviti djelovati, čak i ako se Hrvatska povuče iz arbitraže.

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Europska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva na konferenciji za novinare neposredno prije nego što će Sabor izglasati povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka.

Dodala je da je s tim u vezi Komisija izrazila zabrinutost hrvatskoj vladi u pismu potpredsjednika Fransa Timmermansa, koje je jučer upućeno ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić. U tom se pismu izražava zabrinutost Europske komisije zbog namjera Hrvatske "da se jednostrano povuče iz arbitražnog postupka".

Andreeva je ponovila da arbitražni sporazum sadrži mehanizme za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, a da se pritom očuva u potpunosti arbitražni postupak.

Istaknula je kako Komisija očekuje od Hrvatske, jednako kao što bi očekivala i od Slovenije, da nastavi podržavati rad arbitražnog suda.

Dodala je i da snažno ohrabruje Hrvatsku da ostane u arbitražnom postupku te da se drži preuzetih obveza.

Europska komisija pomagala je Hrvatskoj i Sloveniji u zaključivanju arbitražnog sporazuma, ali nema nikakve nadležnosti u vezi s arbitražnim postupkom niti je ona strana u tom postupku.