Nastavljeni protesti Srba
0

EULEX ponovo upotrijebio suzavac na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija Europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i u utorak se suzavcem suprotstavila lokalnim Srbima kod naselja Kroi i Vitakut (Brđani) na sjeveru Mitrovice koji su nastavili proteste zbog obnove albanskih kuća.

Srbi već više od sedam dana pokušavaju prosvjedima zaustaviti obnovu albanskih kuća u tom naselju.

Predstavnik lokalnih Srba Siniša Lazi izjavio je da Srbi neće odustati od mirnih protesta kojima žele skrenuti pažnju međunarodne javnosti na činjenicu da se obnavljaju albanske kuće u sjevernom dijelu Mitrovice, ali ne i srpske u južnom dijelu grada.

"Očekujemo da će veleposlanici zemalja članice Europske unije, koji će u srijedu biti u Mitrovici, imati razumijevanja i razgovarati s nama kako bismo pronašli kompromisno i mirno rješenje, a to je da započne i obnova srpskih kuća u južnom djelu Mitrovice", rekao je Lazić.

Glasnogovornik kosovske policije izjavio je da je stanje na sjeveru Mitrovice pod nadzorom i da se nastavlja započeta obnova albanskih kuća.

EULEX je upozorio da će osigurati mirno odvijanje radova i da će primijeniti sve mjere prema protestantima koji pokušavaju spriječiti obnovu kuća.