Kosovo
0

EULEX počeo s radom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pravosudna i policijska misija EU-a (EULEX) počela je s radom, izjavio je u utorak ujutro glasnogovornik misije Victor Reuter.

"Na putu su prema svojim položajima", kazao je glasnogovornik upitan o pokretanju te europske misije, najvažnije civilne operacije EU-a dosad.

Glasnogovornik je potvrdio da su pripadnici EULEX-a raspoređeni na sjeveru Kosova gdje je nastanjena većina Srba koji su se dugo odlučno protivili dolasku europske misije.

"Odlaze u policijske postaje, na sud (u Kosovskoj Mitrovici) i na granicu" sa Srbijom, kazao je Victor Reuter.

U sjevernim dijelovima pretežito nastanjenim Srbima za početak će biti raspoređeno 100 međunarodnih sudaca, državnih odvjetnika, policajaca i carinika. U misiji će u početku djelovati oko 1300 pripadnika, od kojih najviše policajaca, oko 750.

O djelovanju EULEX-a stajališta su i dalje različita. Odlukom Vijeća sigurnosti UN, koju podupire službeni Beograd, članovi EULEX-a će pomagati i savjetovati mjesne vlasti u provedbi vladavine prava u radu policije, carine i pravosudnih tijela. Pravna je osnovica za djelovanje EULEX-a, po toj odluci, Rezolucija Vijeća sigurnosti 1244 iz 1999.

Kosovske vlasti i većina Albanaca pak traže da nova misija djeluje u skladu s planom Marttija Ahtisaarija, kosovskim Ustavom i zakonima, odnosno da poštuje kosovski državni suverenitet.