EULEX će u utorak biti raspoređen po cijelom Kosovu

F
FENA
6.12.2008. u 15:52
0
1
EULEX će u utorak biti raspoređen po cijelom Kosovu
0
EULEX će u utorak biti raspoređen po cijelom Kosovu Foto: AFP/File
Voditelj misije Europske unija na Kosovu (EULEX), bivši zapovjednik KFOR-a francuski general Yves der Kermabon izjavio je da će u utorak, 9. prosinca, EULEX biti raspoređen na cijelom Kosovom, ali ne punim kapacitetom.
Također, dodao je Kermabon u intervjuu za dnevnik na albanskom "Koha Ditore" od subote, do utorka još neće biti ni otvorena dva granična carinska prijelaza na sjeveru Kosova prema Srbiji.

O djelovanju rada misije EULEX, Kermabon će, kako je rekao, osobno izvijestiti visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Javiera Solanu. "Moj zapovjedni lanac je jasan, on je unutar Europske unije jer ova misija jest misija EU koju su podržale 27 zemlje članice EU i stoga je moj nadređeni u zapovjednom lancu Javier Solana", rekao je Kermabon.

UN će se o radu EULEX-a informirati preko EU, kazao je francuski general koji nije pojasnio koje će zakone primjenjivati njegova misija ni da li će EULEX provoditi šest točaka koje je predložio glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon. Kermabon je samo rekao da te točke relevantne za civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Lamberta Zanniera.

U utorak na Kosovu više neće biti policije UNMIK-a jer na cijelom teritoriju Kosova odgovornosti preuzimaju pripadnici EULEX-a, rekao je u subotu glasnogovornik UNMIK-a Aleksander Ivanko dodajući kako je misija UN-a je zainteresirana da u što kraćem roku smanji broj svojih pripadnika na Kosovu. Znatan broj sadašnjih pripadnika policije iz Europskih zemalja prijeći će u policiji EULEX-a, rekao je Ivanko.

EULEX će, kada se kompletira do kraja zime, imati gotovo 1900 pripadnika kojima će se priključiti još gotovo tisuću lokalnih pripadnika s Kosova.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: