Regija
0

EULEX: Barikade na Kosovu moraju biti uklonjene

SRNA
Šef EULEX-a na Kosovu Xavier de Marnhac izjavio je da je veoma važno da sve barikade na sjeveru Kosova budu uklonjene što prije i da za sve bude obezbijeđen permanentan i bezuslovan pristup, uključujući EULEX i druge međunarodne organizacije.

"Ponovno uspostavljanje slobode kretanja je apsolutni preduslov za vladavinu prava širom Kosova", rekao je De Marnhac za beogradske "Večernje novosti".

Na konstataciju da žitelji ovog dijela pokrajine ne podržavaju EULEX, jer smatraju da se stavio na stranu kosovskih institucija, De  Marnhac je istakao da EULEX ispunjava svoj mandat, koji je podržan od svih 27 država članica Evropske unije.

On je naveo da je radi istrage o trgovini ljudskim organima oformljena Specijalna istraživačka radna grupa, koja je već započela sa istragom navoda koje je u svom izvještaju iznio izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty .

"Radna grupa koja je sastavljena od tužilaca, istražitelja i pomoćnog osoblja je osnovana uz punu podršku svih 27 zemalja članica EU. Ona nastavlja sa preliminarnom istragom koju je Euleks već pokrenuo u januaru. Kako istraga ima međunarodnu dimenziju, radna grupa je djelimično smještena u Briselu", rekao je De Marnhac.

On je istakao i da je EULEX spreman da logističkom i drugom vrstom podrške "doprinese implementaciji bilo kog sporazuma" između Beograda i Prištine.

De Marnhac je naveo da "EULEX -ovi i kosovski tužioci" trenutno vode dvije istrage u vezi sa ubistvom pripadnika Kosovske policijske službe i paljenjem prelaza na Jarinju.
"Osim toga, postoji veliki broj istraga na policijskom nivou. Naša generalna politika je da ne komentarišemo istrage koje vodimo, posebno ne dokaze koji su prikupljeni, a razlog je zaštita same istrage. Međutim, fer je reći da će KFOR i EULex nastaviti blisko da sarađuju", rekao je De Marnhac.