Regija
0

EU zabrinuta zbog radikalnih stavova Marije Šerifović

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
EU je zabrinuta zbog činjenice što prošlogodišnja pobjednica Eurosonga Marija Šerifović javno podržava radikala i kandidata za predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. EU promišlja da li bi Mariji trebalo biti i dalje dozvoljeno da djeluje u svojoj ulozi ambasadorice interkulturalnog dijaloga zbog svojih radikalnih uvjerenja.

Šerifović je pobijedila na prošlogodišnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrope u Helsinkiju. Tada je i izabrana da bude ambasadorica interkulutralnog dijaloga tokom Evropske godine interkulturalnog dijaloga 2008.

Međutim, Marijina veza sa radikalnom Tomislavom Nikolićem i njen nastup na koncertu u okviru Nikolićeve predizborne kampanje privukao je pažnju Evrospke komisije.

"Svaki od ambasadora interkulturalnog dijaloga ima pravo na svoja politička uvjerenja. Međutim, problem nastaje ukoliko se ta uvjerenja kose sa svime što stoji iza projekta Evropska godina interkulturalnog dijaloga kojim se namjerava promovisati tolerancija i pripadnost Evropskoj uniji“, saopćeno je iz Evropske komisije, a izvještava AFP.