Regija
0

EU: Srbija bira između evropske budućnosti i samonametnute izolacije

FENA
Srbija će na predstojećim parlamentarnim izborima birati između evropske budućnosti i samonametnute izolacije koja ne vodi nikamo, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu povjerenik Evropske unije za proširenje Olli Rehn.

"Srbija mora sama napraviti ključni izbor, okrenuti se evropskoj budućnosti ili izabrati put samonametnute izolacije", rekao je Rehn nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Prema Rehnu, prvi izbor jamči Srbiji prosperitet, a drugi predstavlja "put koji ne vodi nikamo".

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da je EU spremna sa Srbijom potpisati privremeni politički sporazum o suradnji čim ona bude spremna na to, a da za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju treba ispuniti tražene uvjete.

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su na svom redovitom mjesečnom sastanku tokom radnog ručka razgovarali o razvoju stanja na zapadnom Balkanu nakon proglašenja neovisnosti Kosova te o stanju u Srbiji nakon pada vlade, javila je Hina.

Rupel je ocijenio da je stanje na Kosovo bolje "nego što su neki očekivali", ali da je stanje i dalje osjetljivo. Slovenski ministar vanjskih poslova je također rekao da EU želi da UNMIK ostane na granici između Kosova i Srbije.