Regija
0

EU spremna za SSP sa Srbijom

FENA
Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije u Bruxellesu su u ponedjeljak raspravljali o Srbiji. Neplanirano produžena rasprava počela je zbog najava iz Beograda da će u Srbiji biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Nakon sastanka, na konferenciji za štampu je saopćeno da EU Srbiji i dalje nudi da odmah potpiše politički sporazum o saradnji, kao i da bi uz ispunjavanje uvjeta mogao da se zaključi i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ključno pitanje je da li će od toga izvući korist proevropske snage na izborima u Srbiji, rekao je Dimitrij Rupel, šef diplomatije Slovenije, koja predsjedava Unijom.

On je time, kako navode dopisnici, odgovorio na pitanje hoće li Unija potpisati SSP sa Srbijom prije ili poslije vanrednih parlamentarnih izbora.

Evropski komesar Olli Rehn je rekao da Srbija treba da načini "presudan izbor" - između opredjeljenja za evropsku budućnost i opasnosti samoizolacije.

"Prvo opredjeljenje bi Srbiju zadržalo na putu ka stabilnosti, većim slobodama i većem napretku, zajedno s ostalim zemljama regije", rekao je Rehn.

Drugo opredjeljenje je, rekao je Rehn, "put koji nikuda ne vodi", dodajući da EU odlučno podržava evropski put Srbije.

Dimitrij Rupel je između ostalog rekao i da UNMIK "mora ostati na granici između Srbije i Kosova, jer u okviru Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN ima zadatke koje dobro obavlja".

Zamjena UNMIK-a EU misijom zahtijeva neko vrijeme, a prijelazni period će zahtijevati izvjesne napore, objasnio je Rupel.

Na pitanje da li EU namjerava da zaobiđe UN u slanju misije na Kosovo, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana je naglasio da je svih 27 zemalja Unije "jedinstveno podržalo misiju EU na cijelom Kosovu", i istakao da EU nastoji da to ostvari u saradnji s UNMIK-om i generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom.

Jedan od ministara rekao je dopisniku BBC-a da je "cilj EU da se UNMIK povuče s Kosova 14. juna", dodajući da je situacija na sjeveru Kosova "veoma teška".

Prije sastanka, ministri su izražavali nadu da će na predstojećim parlamentarnim izborima pobijediti takozvane "proevropske snage".

Britanski ministar vanjskih poslova David Milliband pozvao je kolege da pruže ruku Srbiji:

"Što se tiče Srbije, snažno smo se založili za to da joj EU pruži ruku prijateljstva. Siguran sam da će tako biti, jer svih 27 članica dijele mišljenje da je na nama odgovornost da srpskom narodu stavimo do znanja da smo i dalje odlučni da mu u budućnosti osiguramo važno mjesto u EU."

Francuski ministar Bernard Kouchner također je insistirao na svojim prijateljskim osjećanjima prema srpskom narodu, koje nije u prilici i lično da im prenese, pošto je, kako je rekao, zvanični Beograd veoma brutalno stavio do znanja ministrima EU koji su izrazili želju da posjete Srbiju da nisu dobrodošli.

Šef švedske diplomatije Carl Bildt je napomenuo da je ishod izbora uvijek, pa i u Srbiji, neizvjestan:

"Mislim da je važno da kažemo da je Evropi potrebna Srbija i da je Srbiji potrebna Evropa. Ako bi Srbija utonula u samoizolaciju, to bi jasno nanijelo štete ekonomskim i političkim prilikama u Srbiji, ali i cijeloj regiji. To bi svakako imalo negativne efekte", rekao je on.

Portparol State Departmenta Shon McCormak pozvao je žitelje Srbije da se "usredsrijede na budućnost, a ne na prošlost".

McCormak je rekao da SAD razumije koliko je pitanje Kosova za Srbe teško i emotivno, ali da je u njihovom interesu da imaju dobre odnose s Evropom i Amerikom.

Dolazeći na sastanak, Dimitrij Rupel, šef diplomatije Slovenije, koja trenutno predsjedava EU, izrazio je nadu da će na očekivanim vanrednim izborima pobijediti stranke koje se zalažu za dalje približavanje Srbije Uniji.

"Nadam se da će pobijediti evropske snage. Već smo vidjeli rezultate nekih ispitivanja javnog mnijenja koji su ohrabrujući. Vidjeli smo i okupljanja studenata i intelektualaca. Da vam potpuno otvoreno kažem, mislim da za naše srpske prijatelje ne postoji druga mogućnost osim Evropske unije. Gdje drugdje oni mogu da krenu?", upitao je Rupel.

Isti stav iznio je i visoki predstavnik unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana:

"Mislim da će građani Srbije imati priliku da odluče o svojoj budućnosti. Iskreno se nadam da će oni nastaviti da grade tijesne i čvrste odnose sa EU", rekao je Solana u kratkoj izjavi novinarima.

Kosovo je, sve do trenutka kada je objavljeno da se srpska vlada raspada, trebalo da bude glavna tema ministarskog sastanka u Bruxellesu