{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU predlaže uključivanje zapadnog Balkana u evropsko prometno tržište

F
5.3.2008. u 17:39
0
0
EU predlaže uključivanje zapadnog Balkana u evropsko prometno tržište
0
EU predlaže uključivanje zapadnog Balkana u evropsko prometno tržište
Foto: Reuters
Evropska komisija je u srijedu predložila da se zemlje zapadnog Balkana uključe u integrirano evropsko tržište u cestovnom, željezničkom, pomorskom prometu te u prometu na unutarnjim plovnim putovima.
Povjerenik za promet Jacques Barrot najavio je u srijedu da će Komisija tražiti mandat od Vijeća EU-a da otvori pregovore s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom i Kosovom o zaključivanju ugovora o uspostavi prometne zajednice. Svrha toga ugovora jest stvoriti jedinstveno tržište u cestovnom, željezničkom, pomorskom prometu te u prometu na unutarnjim plovnim putovima.

"Želimo stvoriti prometnu zajednicu između balkanskih država i EU-a", rekao je Barrot, dodajući da bi ta inicijativa trebala osigurati pravnu sigurnost investitora i tako olakšati ulaganje u regiju.

To je nedvojbeno jedan od najboljih načina za uspostavu međusobne suradnje između balkanskih zemalja i za njihovu praktičnu pripremu za integraciju u Evropsku uniju", rekao je Barrot.

Prijedlog o jačem prometnom povezivanju jedna je od nekoliko inicijativa koje je Komisija u srijedu iznijela u svom dokumentu o zapadnom Balkanu, prenijela je Hina. Te inicijative odnose se na viznu liberalizaciju, stipendije za školovanje te podršku razvoja civilnog društva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: