Regija
0

EU predlaže uključivanje zapadnog Balkana u evropsko prometno tržište

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija je u srijedu predložila da se zemlje zapadnog Balkana uključe u integrirano evropsko tržište u cestovnom, željezničkom, pomorskom prometu te u prometu na unutarnjim plovnim putovima.

Povjerenik za promet Jacques Barrot najavio je u srijedu da će Komisija tražiti mandat od Vijeća EU-a da otvori pregovore s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom i Kosovom o zaključivanju ugovora o uspostavi prometne zajednice. Svrha toga ugovora jest stvoriti jedinstveno tržište u cestovnom, željezničkom, pomorskom prometu te u prometu na unutarnjim plovnim putovima.

"Želimo stvoriti prometnu zajednicu između balkanskih država i EU-a", rekao je Barrot, dodajući da bi ta inicijativa trebala osigurati pravnu sigurnost investitora i tako olakšati ulaganje u regiju.

To je nedvojbeno jedan od najboljih načina za uspostavu međusobne suradnje između balkanskih zemalja i za njihovu praktičnu pripremu za integraciju u Evropsku uniju", rekao je Barrot.

Prijedlog o jačem prometnom povezivanju jedna je od nekoliko inicijativa koje je Komisija u srijedu iznijela u svom dokumentu o zapadnom Balkanu, prenijela je Hina. Te inicijative odnose se na viznu liberalizaciju, stipendije za školovanje te podršku razvoja civilnog društva.