Regija
0

EU pomaže obnovu spomenika na Balkanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska unija izdvojila je oko 50 miliona eura za obnovu 26 spomenika kulturne baštine na području zapadnog Balkana, u okviru nastojanja Unije da što bolje integrira regiju. Sredstva će biti dostavljena u periodu od 2008. do 2010. godine, navedeno je na internetskoj stranici "European Voice" u Bruxellesu.

Uz pomoć tih sredstva bit će restaurirani arheološki spomenici, crkve i džamije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Rumuniji i Hrvatskoj.

Među najpoznatijim objektima je bazilika Sveta Sofija u Sofiji, arheološko nalazište Apolonija u Albaniji i drevni rimski grad Siscija u Hrvatskoj, naveo je "European Voice".

Evropski povjerenik za obrazovanje i kulturu Jan Figel izjavio je da ulaganje u kulturne projekte u regiji treba pomoći u uspostavi mostova među različitim etničkim i vjerskim zajednicama u regiji.

Evropska komisija je navela da će finansirati obnovu po jednog projekta u svakoj od balkanskih zemalja. Ostale projekte će finansirati nacionalne vlade i privatni investitori.

Komisija se nada da će 26 projekata doprinijeti pomirenju, kulturnoj različitosti i međukulturalnom dijalogu, ali je istovremeno navela da su oni izabrani na osnovu potencijala koji pružaju za privlačenje investicija, naprimjer, u turističku infrastrukturu.