{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU odobrila početak pregovora o priključenju Crne Gore

F
26.6.2012. u 13:24
0
8
EU odobrila početak pregovora o priključenju Crne Gore
0
EU odobrila početak pregovora o priključenju Crne Gore
Evropska unija je odobrila početak pregovora s Crnom Gorom o priključenju, izjavio je u utorak povjerenik za proširenje Štefan Fuele na margini skupa ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu, javio je AFP.
"Cijenim preporuku ministara da se u petak otvore pregovori s Crnom Gorom", objavio je Fuele, dodajući da odluku treba potvrditi Evropsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica.

Crna Gora, koja je u decembru 2010. godine dobila zvanični status "zemlje kandidata" za Evropsku uniju, pridružit će se tako Turskoj i Islandu, dvjema zemljama koje također trenutno pregovaraju o ulasku u EU.

Pregovori bi na prvoj međuvladinoj konferenciji trebali biti službeno proglašeni otvorenima, a nakon toga slijedi postupak dubinske analize crnogorskog zakonodavstsva i njegove usporedbe s evropskom pravnom tekovinom. Očekuje se da bi prva poglavlja Crna Gora mogla otvoriti
potkraj ove godine.

U decembru prošle godine, Evropsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u junu ove godine, zadužilo Evropsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi, s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. maja prihvatila izvještaje o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s evropskim standardima.

Evropska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, po kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tokom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju.

U slučaju uspješnih pregovora o priključenju, koji bi mogli trajati nekoliko godina, Crna Gora bi mogla biti treća od šest bivših jugoslavenskih država koja bi ušla u EU.

Srbija je dobila status zemlje kandidata u martu, ali nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Makedonija ima status kandidata za EU od 2005. godine, ali još nije započela pregovore o priključenju jer je Grčka spriječila njihovo otvaranje.

Bosna i Hercegovina, u kojoj ne prestaju političke prepirke, još nije uputila Bruxellesu zahtjev za dobivanje statusa kandidata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: