Regija
0

EU odobrila početak pregovora o priključenju Crne Gore

FENA
Evropska unija je odobrila početak pregovora s Crnom Gorom o priključenju, izjavio je u utorak povjerenik za proširenje Štefan Fuele na margini skupa ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu, javio je AFP.

"Cijenim preporuku ministara da se u petak otvore pregovori s Crnom Gorom", objavio je Fuele, dodajući da odluku treba potvrditi Evropsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica.

Crna Gora, koja je u decembru 2010. godine dobila zvanični status "zemlje kandidata" za Evropsku uniju, pridružit će se tako Turskoj i Islandu, dvjema zemljama koje također trenutno pregovaraju o ulasku u EU.

Pregovori bi na prvoj međuvladinoj konferenciji trebali biti službeno proglašeni otvorenima, a nakon toga slijedi postupak dubinske analize crnogorskog zakonodavstsva i njegove usporedbe s evropskom pravnom tekovinom. Očekuje se da bi prva poglavlja Crna Gora mogla otvoriti potkraj ove godine.

U decembru prošle godine, Evropsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u junu ove godine, zadužilo Evropsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi, s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. maja prihvatila izvještaje o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s evropskim standardima.

Evropska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, po kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tokom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju.

U slučaju uspješnih pregovora o priključenju, koji bi mogli trajati nekoliko godina, Crna Gora bi mogla biti treća od šest bivših jugoslavenskih država koja bi ušla u EU.

Srbija je dobila status zemlje kandidata u martu, ali nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Makedonija ima status kandidata za EU od 2005. godine, ali još nije započela pregovore o priključenju jer je Grčka spriječila njihovo otvaranje.

Bosna i Hercegovina, u kojoj ne prestaju političke prepirke, još nije uputila Bruxellesu zahtjev za dobivanje statusa kandidata.