Hrvatska
0

EU nije tražila povlačenje tužbe protiv Srbije

SRNA
Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija saopštilo je danas da niko od službenih predstavnika EU nije tražilo od Hrvatske povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije.

U saopštenju izdatom povodom današnje informacija da je Hrvatska od EU primila zahtjev za povlačenjem tužbe za genocid protiv Srbije, ističe se da odluku o tome donosi hrvatska Vlada, koja o takvoj mogućnosti nije raspravljala.

"O svim otvorenim pitanjima treba razgovarati, a kao jedan od prvih koraka trebalo bi da bude rješavanje pitanja sudbina nestalih osoba tokom proteklog rata", navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Ministarstva Mario Dragun.  

"Slobodna Dalmacija" je danas objavila tekst u kojem se navodi da je Hrvatska dobila "preporuku da povuče tužbu za genocid protiv Srbije". 

"EU ne može sebi dopustiti luksuz da u svoje okrilje primi zemlje iz kojih dolazi nacionalistička retorika, koja je usmjerena jedna protiv druge, pa jedni tvrde kako je neko četnik, a drugi opet da je netko ustaša. To u EU-u neće proći. Najprije je nužno poboljšati regionalne odnose, pa tek potom ući u evropsku porodicu", ističe se u tekstu.

U tekstu se dodaje da je hrvatski predstavnik u pregovorima sa EU Vesna Pusić "dobro razumijela suštinu problema" i podržala ideju povlačenja međusobnih tužbi za genocid.