{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU krajem juna odobrava početak pregovora s Crnom Gorom

F
13.6.2012. u 18:17
7
27
EU krajem juna odobrava početak pregovora s Crnom Gorom
7
EU krajem juna odobrava početak pregovora s Crnom Gorom
Čelnici zemalja članica Evropske unije odobrit će na samitu 28. i 29. juna početak pristupnih pregovora s Crnom Gorom, doznaje se iz pripremnih dokumenata.
"Evropsko vijeće odobrit će odluku koju će donijeti Vijeće za opće poslove 26. juna o otvaranju pristupnih pregovora s Crnom Gorom", kaže se u smjernicama za pripremu odluka za predstojeći evropski samit i sastanak ministara vanjskih i evropskih poslova, koji čine Vijeće za opće poslove.

Evropsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, sastat će se 28. i 29. juna u Briselu, a dva dana prije toga, 26. juna u Luksemburgu sastaje se Vijeće za opće poslove.

Crna Gora ima kandidatski status od decembra 2010. U decembru prošle godine, Evropsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u junu ove godine, zadužilo Evropsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. maja prihvatila izvještaj o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s evropskim standardima.

Evropska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, po kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tokom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: