Srbija
0

EU: Izbor Tadića vodi ka ubrzanju napretka ka Uniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slovensko predsjedništvo Evropske unije čestitalo je Borisu Tadić ponovni izbor na mjesto predsjednika Srbije i izrazilo očekivanje da će to dovesti do ubrzanja napretka Srbije na putu ka EU, uključujući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji će dovesti do dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji.

"Predsjedništvo (EU) pozdravlja činjenicu da je srpski narod potvrdio svoju podršku demokratskom i evropskom putu svoje zemlje", ističe se u sinoćnjem saopćenju.

Slovensko predsjedništvo je posebno čestitalo građanima Srbije na "visokoj izlaznosti" na izborima, koji su ocijenjeni kao "fer i slobodni".

"Predsjedništvo EU čestita predsjedniku Tadiću na ponovnom izboru za drugi mandat i ponavlja privrženost evropskoj perspektivi Srbije, koju je nedavno izrazilo Vijeće ministara u pozivu da se potpiše 'Politički sporazum o saradnji' sa Srbijom", navodi se u saopćenju.

"Srbija igra ključnu ulogu na zapadnom Balkanu i narod Srbije je dio evropske porodice i EU želi da produbi svoj odnos sa Srbijom, i da ubrza svoj napredak ka EU, uključujući i pitanje statusa kandidata", ističe slovensko predsjedništvo.

Predsjedništvo EU "ohrabruje Srbiju da odlučno primijeni neophodne reforme koje bi unaprijedile proces stabilizacije i pridruživanja i u tom pogledu ono također naglašava ključni značaj postizanja pune saradnje s Haškim tribunalom".

"Predsjedništvo izražava svoje uvjerenje da će ponovni izbor predsjednika Tadića ubrzati napredak Srbije na putu ka EU, uključujući potpisivanje SSP-a, koje bi otvorilo put ka dobijanju statusa kandidata u bliskoj budućnosti", dodaje se u saopćenju, prenio je Tanjug.