Normalizacija odnosa
3

EU: Izbjeći tenzije na Kosovu kako se ne bi ugrozio zajednički cilj

SRNA
EU smatra da na Kosovu treba izbjeći tenzije koje bi ugrozile zajednički cilj - normalizaciju odnosa i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič rekla je da na terenu ne bi trebalo da postoje tenzije koje bi ugrozile zajednički cilj normalizacije odnosa, u trenutku kada su obje strane, zajedno sa visokim predstavnikom EU, potpuno angažovane na definisanju pravno obavezujućeg sporazuma, a u skladu sa dogovorom dva predsjednika na sastanku 18. jula u Briselu.

Kada je riječ o rezultatima rada na izradi nacrta statuta zajednice srpskih općina (ZSO), za koji rok ističe sutra, Kocijančič je podsjetila da su se sve strane dogovorile i o "jasnim parametrima i vremenskom okviru" rada Upravljačkog tima, uključujući i izradu nacrta statuta ZSO u roku od četiri mjeseca od početka njegove izrade.

"Kada Upravljački tim zvanično obavijesti EU o statusu svog posla to će biti razmotreno na sljedećem sastanku na visokom nivou u Briselu. Razumijemo da je posao još u toku", rekla je Kocijančič za Tanjug.

Ona je dodala da EU u međuvremenu nastavlja "posao sa obje strane, kako bi se osigurala implementacija svih dogovora postignutih do sad u okviru dijaloga kome posreduje EU".