Regija
0

EU: Feith pozvao kosovske Srbe na saradnju

FENA
Izaslanik Evropske unije za Kosovo Pieter Feith pozvao je u subotu u Prizrenu kosovske Srbe da surađuju s evropskom misijom i izrazio nadu kako će ta misija ubrzo ponovno otvoriti ured u sjevernom dijelu Mitrovice u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Želio bih pozvati srpsku zajednicu da pokaže dobru volju, da okrene novu stranicu i da radi zajedno s nama jer naš posao su projekti koje bi trebalo realizirati s vladom Kosova, a na dobrobit i srpske zajednice", rekao je Feith novinarima u Prizrenu.

On je dodao da će se u suprotnom morati čekati malo duže i da će trebati strpljenja kako bi Srbija i EU zajedno radile na konsolidaciji i daljnjem razvoju Kosova, javila je Hina.

Upitan hoće li kosovski Srbi imati specijalne veze sa Srbijom, Feith je odgovorio da o tome vlada Kosova treba dati mišljenje.

"Mislim da će u budućnosti biti specijalnih veza između Srbije i kosovskih Srba. Podrazumijeva se, ako na to pristane vlada Kosova i Srbija prizna neovisnost Kosova", rekao je evropski izaslanik na Kosovu.

Feith je potvrdio da je misija EU privremeno povukla svoje osoblje na sjeveru Kosova, ali da će tamo zadržati svoj ured.

"Nadamo se da će nam uvjeti ubrzo omogućiti da nastavimo naše djelatnosti", rekao je Feith.