{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Erdogan u Novom Pazaru pozvao je Bošnjake i Srbe da žive u slozi

F
FENA
11.10.2017. u 18:39
37
530
Erdogan u Novom Pazaru pozvao je Bošnjake i Srbe da žive u slozi
37
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u srijedu u Novom Pazaru da će Turska i Srbija čuvati međusobno prijateljstvo te da Srbiju želi kao zemlju napretka u kojoj vladaju jedinstvo i sloga.
"Čuvat ćemo naše prijateljstvo", rekao je Erdogan obraćajući se okupljenim građanima Novog Pazara, a na njihove ovacije je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću stegnuo i visoko podignuo ruku, javljaju beogradski mediji.

Erdogan je drugog dana službenog posjeta Srbiji s domaćinima doputovao u Novi Pazar na Sandžaku, većinski naseljenom Bošnjacima, ocijenivši da je upravo Sandžak "jedan od najbitnijih mostova" koji spajaju Srbiju i Tursku jer povezuje državljane Turske čiji su korijeni na Sandžaku i bošnjačku manjinu u Srbiji.

"Nadam se da nas nacije neće odvajati već da će nas Srbija spajati", rekao je Erdogan i obećao da će dvije države zajednički pridonositi napretku Sandžaka i Novog Pazara kao važnog dijela Srbije.

Turski predsjednik pozvao je Srbe i Bošnjake da žive u slozi i zajedništvu.

"Koliko god budete jedinstveni i složni, koliko god budete živjeli kao braća, toliko ćete biti sigurniji i bolje ćete živjeti", prenijela je agencija Tanjug Erdoganovu poruku u Novom Pazaru.

Erdoganov domaćin, srbijanski predsjednik Vučić, poručio je da će uskoro započeti izrada projekta za dio autoceste koja će preko zapadne Srbije povezivati Beograd sa Sarajevom i Podgoricom.

"Naš posao je da radimo koliko možemo i razvijamo dijelove Srbije koji nisu razvijeni kao Beograd. Naš posao je graditi ceste, bolnice, vrtiće i škole i ništa nije važnije od toga", poručio je Vučić.

Erdogan je iznimno srdačno dočekan u Novom Pazaru, a središte grada okićeno je turskim i srpskim zastavama te simbolima bošnjačke zajednice u Sandžaku.

Turski predsjednik boravi u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji predvodeći brojno državno izaslanstvo u kojemu je više od 180 turskih privrednika, a tijekom prvog dana boravka s domaćinom je sudjelovao u radu poslovnog foruma dviju država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: