Važna ulaganja
160

Erdogan u dvodnevnoj posjeti Srbiji, otvara nove kompanije i označava početak gradnje drugih

A. P.
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dolazi danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Kako je najavljeno, svečani doček bit će mu priređen u 12:30 sati ispred Palate Srbija.

Dvojica predsjednika obići će izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije" i međusobno razgovarati, a potom voditi sjednicu Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske i obratiti se medijima.

Od 16 sati uslijedit će srbijansko-turski poslovni forum na kojem će se obratiti dvojica predsjednika, a predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsjednik predsednik Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom Turske Nail Olpak govorit će o privrednoj saradnji dviju zemalja i planovima za njeno unapređenje.

Drugog dana posjete slijedi trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, kojem će prisustvovati i trojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Sutra popodne slijedi svečano obilježavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, odnosno postavljanje kamena temeljca na jednom dijelu prstena autoputa kod Sremske Rače, blizu granice s BiH.

S Erdoganom u Beograd dolazi više od stotinu turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će osigurati nova radna mjesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, s Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar - Tutin.

Najavljeno je i da će tokom Erdoganove posjete biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.