Nakon Sarajeva i Beograda
913

Erdogan stigao u Zagreb, grad blokiran, uvedene posebne mjere sigurnosti

M. G.
Foto: PIXSELL
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nakon posjete Sarajevu i Beogradu, doputovao je večeras i u Zagreb.

Kako javljaju hrvatski mediji, njegov avion je sletio na zagrebački aerodrom i pod jakim policijskim snagama prevezen je u hotel Sheraton, gdje će odsjesti.

Sa Erdoganom je stigla i prva dama Turske Emine Erdogan, koja će se sutra ujutro sastati sa suprugom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Sanjom Musić Milanović. Zbog njegovog dolaska uvedene su posebne mjere bezbjednosti i regulisanje saobraćaja.

Stotine policajaca su na putevima, na gotovo svim prilazima zgradama, ispred hotela u kojem je Erdogan odsjeo i to ne samo hrvatska policija, već i turska policija i međunarodne sigurnosne službe.

Takozvani ljudi-žabe, snajperisti, zavarivanje šahtova, jedan je dio sigurnosnog protokola posjete turskog predsjednika, a dronovi su jedna od posebnih. Hrvatski mediji prenose da su parking prostori ispražnjeni, a kante za smeće uklonjene.

Što se tiče protokola posjete, Erdogan će se sutra u 10 sati sastati s predsjednikom Milanovićem, nakon čega odlazi u Sisak, gdje će zajedno sa hrvatskim vrhom otvoriti novu džamiju i Islamski centar, a potom se vraća u Zagreb. .

U 16 sati planiran je sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Tokom posjete predviđeno je potpisivanje više međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandum o razumijevanju između hrvatskog i turskog ministarstava unutrašnjih poslova o osiguranju javnog reda i mira te saradnji u oblasti upravljanja katastrofama i krizama.