Provest će se istraga
32

Epilog potrage za nestalim avionom u Hrvatskoj: Svi putnici poginuli, nema crne kutije

M. G.
Foto: HGSS
Foto: HGSS
Svih četvero putnika iz aviona Cessna 182 koji je jučer nestao na letu iz Splita prema Njemačkoj i koji je pronađen je danas oko 11,50 sati u mjestu Broćanac kod Rakovice poginulo je, potvrdio je novinarima ravnatelj Civilne Zaštite Damir Trut.
Čim je letjelica uočena iz zraka poslane su zemaljske snage da utvrde tačnu lokaciju i nakon toga je policija osigurala taj prostor, kazao je Trut na konferenciji za novinare.

"Nažalost potvrđeno je da su svi putnici letjelice Cesnna poginuli te slijedi policijski uviđaj. Ovaj avion, koliko ja znam, nema crnu kutiju", rekao je Trut.

Za avionom je na zahtjevnom i nepristupačnom terenu tragalo više 400 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite, policije, HGSS-a, vatrogasaca i lovaca.

"Izmjena vremenskih uvjeta omogućila nam je kvalitetniji pregled terena", rekao je pročelnik HGSS-a Josip Granić, dodavši da su "na mjestu gdje je nađena letjelica snažne vrtače""

"Teren mokar, šuma gusta je gusta, vidjet ćemo hoće li biti poteškoća s izvlačenjem letjelice", dodao je Granić.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je jučer, 29. maja Operativni centar civilne zaštite o nestanku aviona tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj.

Na teren je došao i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin iz Odjela za istrage zrakoplovnih nesreća, koji je rekao da je istraga uzroka pada letjelice važna kako se po istom obrascu ne bi dogodila neka druga nesreća.

Petrin je rekao da je za slučaj potrebe analize dijela zrakoplov u vrlo specifičnom laboratoriju organizirana mreža istražnih tijela Evropske unije.

"Istražna tijela Njemačke i Francuske imaju laboratorije kakve mi nemamo, ali u slučaju potrebe tehnička se analiza odradi u njihovim laboratorijima“, prenose hrvatski mediji.

Drugi istražitelj Dejan Ćurik dodaje da će se u konkretnom slučaju sve temeljito istražiti.