Hrvatska
0

Epidemiolozi: Osječanka ne boluje od gripe

SRNA
Foto: Jutarnji.hr
Foto: Jutarnji.hr
Djevojka iz Osijeka, najvjerovatnije, ne boluje od gripe, pogotovo ne svinjske, smatra rukovodilac Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenera-Margan.

Gjenera-Margan je rekla da se to vidi iz nalaza brisa grla i krvi.

Biće obavljena dodatna testiranja čiji će rezultati biti poznati za nekoliko dana, saznaju nezvanično hrvatski mediji.

Hrvatski ministar zdravlja Darko Milinović potvrdio je juče da je dvadesetdvogodišnja djevojka  iz Osijeka, koja je zadržana u  Opštoj bolnici u ovom gradu, prva oboljela od svinjskog gripa u Hrvatskoj. "Ona je u karantinu i dobrog je opšteg stanja", dodao je Milinović.

Djevojka se nedavno vratila iz SAD,  a boravila je na području gdje je bolest registrovanai. Ona je sa grupom od 16 studenata osječkog Ekonomskog fakulteta bila dvije sedmice u Americi u okviru studentske razmjene, u mjestu Urbana-Kempejn (Ilinois) i u Čikagu.

Ministarstvo zdravstva nabavilo je 580 hiljada paketa lijekova koji su se počeli distribuirati po epidemiološkim centrima, a ministar zdravlja  najavio je i nabavku dodatnih 200 000 antivirusnih doza - ukupno 770 000, a 7 500 za djecu, "čime bi se zadovoljile potrebe Hrvatske kada bi zavladala i pandemija".

Gjenera-Margan istakla je da su zdravstvene službe preduzele sve da bi bile spremne, dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na internet stranici <a class="text-vijesti hover:underline" href="http://www.hzjz.hr">www.hzjz.hr</a> objavio sve relevantne informacije o svinjskoj gripi, pregled stanja u svijetu te preporuke za putnike i povratnike iz krajeva zahvaćenih epidemijom.