Ostavili ga napadači
201

Eparhija raško-prizrenska potvrdila da je u dvorištu manastira pronađeno oružje

F. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Eparhija raško-prizrenska oglasila se danas novim saopćenjem u vezi sa situacijom u manastiru Banjska nakon što su teroristi izvršili napad u kojem je ubijen kosovski policajac, a nakon toga su u protivterorističkoj akciji ubijena najmanje četiri napadača.

U saopćenju se navodi da su Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj i da u manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, EULEKS i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju.

"Međutim, na dva mjesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i dijelovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Također, u manastiru nisu naišli ni na kakve tragove krvi i za sve vrijeme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i EULEKSA, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama",, navodi se u saopćenju.

Poručili su da je Iguman Danilo prilikom pretresa manastira, Euleksui policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega se mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.