|

EP traži od Srbije da ne organizira lokalne izbore na Kosovu

EP traži od Srbije da ne organizira lokalne izbore na Kosovu
0
F
FENA
29.3.2012. u 17:13
1
komentara
0

dijeljenja
EP traži od Srbije da ne organizira lokalne izbore na Kosovu
Zastupnici Evropskog parlamenta prihvatili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu rezoluciju o napretku Srbije u kojoj se traži da se što prije odredi datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, a Beogradu je upućen poziv da ne organizira lokalne izbore na sjeveru Kosova i da provodi ono što je dosad dogovoreno u dijalogu s Prištinom.
Evropski parlamentarci u pravno neobavezujućem tekstu ističu da pregovori sa Srbijom "trebaju početi što prije kako bi se pokazala privrženost Evropske unije evropskoj perspektivi te zemlje".

Na prijedlog parlamentarnog izvjestitelja za Srbiju, slovenskog liberala Jelka Kacina, prihvaćen je amandman u kojem se kaže da bi raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu "bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a".

Evropski parlament je izrazio zabrinutost zbog nasilja na Kosovu krajem prošle godine i traži od Beograda da primijeni sve dogovore postignute u dijalogu s Kosovom, između ostaloga, da se uklone preostale barikade i osigura slobodan pristup prijelazima između Srbije i Kosova.

U rezoluciji se također ističe važnost dobrih odnosa sa svim susjedima.

Zastupnici su također velikom većinom glasova prihvatili rezoluciju o napretku Kosova u kojoj su istaknuli da je budućnost i te zemlje, koju još ne priznaje pet zemalja, u Evropskoj uniji, javila je Hina.

U tekstu rezolucije pozvano je pet zemalja članica EU-a - Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar - da priznaju neovisnost Kosova.

Također se traži da se Kosovu omogući sudjelovanje na Olimpijskim igrama.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...