U posjeti Egiptu
0

Enver Hoxha pozvao sve članice Arapske lige da priznaju Kosovo

Anadolija
Enver Hoxha (Foto: Anadolija)
Enver Hoxha (Foto: Anadolija)
Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxha, pozvao je tokom posjete egipatskoj prijestolnici Kairu, sve zemlje članice Arapske lige da priznaju nezavisnost Kosova.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxha, sastao se danas u Kairu sa generalnim sekretarom Arapske lige Nebilom Al-Arabijem.

"Mi želimo da sve zemlje članice Arapske lige priznaju nezavisnost Kosova", rekao je Hoxha na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, podsjećajući da je Kosovo do sada priznalo 13 arapskih zemalja.

Ukazujući na zajedničke tačke Kosova sa arapskim svijetom u religijskom, historijskom i kulturološkom smislu, Hoxha je napomenuo i kako su interni problemi nekih arapskih zemalja doveli do zastoja u njihovim vanjskopolitičkim relacijama.

"Moguće je da su neke arapske zemlje, kada je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova, zakasnile zbog svojh unutrašnjih problema. No, sada nakon arapskog proljeća ne postoji prepreka da priznaju našu nezavisnost", poručio je Enver Hoxha.

On je ovom prilikom zahvalio Turskoj, koja je jedna od prvih zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, te naglasio da je njegova zemlja priznata od ukupno 98 država u svijetu.

Ministar vanjskih poslova Kosova jučer je doputovao u Kairo, a jutros se sastao i sa ministrom vanjskih poslova Egipta Muhammedom Kamilom Amrom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima kao i regionalnim događanjima.