Regija
11

Emina Hadžić kandidatkinja slovenske partije na izborima za EP

FENA
Emina Hadžić, porijeklom iz Prnjavora, kandidatkinja je slovenske političke stranke Državljanska lista na predstojećim izborima za Evropski parlament.
Rođena je 1980. godine u Ljubljani, a njeni roditelji, porijeklom iz Prnjavora, u Sloveniji žive i rade od 1975. godine.

Hadžić je direktorica uspješne međunarodne humanitarne organizacije Zavod Krog iz Slovenije, osnovane 2008. godine. Ovaj zavod djeluje u oblasti ljudskih prava, humanitarnog rada, razvojne saradnje, međukulturnog dijaloga, volontiranja, obrazovanja i kulture.

"Mene je nominirala politička stranka Državljanska lista, a oni su prepoznali moj rad u okviru uspješne međunarodne humanitarne organizacije Zavod Krog gdje sam na dužnosti direktora od 2008. Za to vrijeme uradila sam niz značajnih projekata u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Afganistanu, Crnoj Gori i Kosovu", kaže Hadžić.

Prema informaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH, zbog uspješnog rada na području ljudskih prava, humanitarnog rada, razvojne saradnje, međukulturnog dijaloga, volontiranja u Sloveniji i u svijetu, dobila je brojna priznanja, a časopis Manager+ je 2012. godine izabrao za najuspješniju Slovenku.

Emina Hadžić je također sa svojim timom u Ljubljani u maju 2009. godine organizirala manifestaciju povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 11. jula da bi skrenula pažnju šire javnost na ovaj genocid i na sve žrtve zločina za vrijeme rata u BiH.

Za ulazak u politiku odlučila se jer je svjesna da politika utiče na živote ljudi, a želi, kaže, pozitivno uticati na politiku u domaćoj zemlji i u Evropskoj uniji.

"Ako prođem na izborima, osim slovenskih interesa, sigurno ću naći načina da pomognem Bosni i Hercegovini da se uključi u evropske integracije, a naravno štitit ću i interese svih građana EU", poručila je.

S obzirom na to da u Sloveniji živi više od 200.000 ljudi koji imaju bh. korijene, nada se da će proći na ovim izborima i ući u Evropski parlament.