Niz pohvala
0

Elizabeta II hvali Sloveniju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska kraljica Elizabeta II iznijela je niz komplimenata i pohvala na račun Slovenije, u svom obraćanju predsjedniku Danilu Tuerku i uzvanicima na svečanoj večeri priređenoj u njenu čast u dvorcu na Brdu kod Kranja, čime je završen službeni program prvog dana njena posjeta toj zemlji.

"Slovenija je mlada država, ali su njeni ljudi značajno doprinosili životu Europe, bogatstvu u umjetnosti, znanosti i književnosti. Jedan od važnih slovenskih bisera je i konj lipicanac", rekla je britanska monarhinja, dodavši da je počašćena što se dolazak nje i njenog supruga Filipa od Edinburgha u Sloveniju dogodio nekoliko mjeseci nakon "vrlo uspješnog" predsjedavanja Slovenije Europskom unijom.

Kraljica će inače u srijedu među ostalim posjetiti Lipicu u zapadnoj Sloveniji, gdje se nalazi matična ergela konja lipicanaca. Poznato je da je Elizabeta II obožavateljica konja i pasa, te drugih domaćih životinja, pa će joj slovenski domaćini u Lipici predati jednog lipicanca kao "simbolički" dar jer će konj i dalje ostati u ergeli.

"Povijest je htjela da su se želje slovenskog naroda za nezavisnošću i priznanjem ostvarile tek na kraju 20. stoljeća. Unatoč tome, Slovenija je brzo nadoknadila izgubljeno vrijeme", rekla je kraljica Elizabeta II u svom govoru.

Obraćanje uzvanicima na svečanom banketu kojemu je prisustvovao gotovo cijeli slovenski državni vrh, uključujući sadašnjeg predsjednika Tuerka i bivšeg predsjednika Milana Kučana, te sadašnjeg i budućeg premijera Janeza Janšu i Boruta Pahora sa njihovim partnericama i suprugama, bio je i jedini javni nastup koji će kraljica imati tijekom boravka u Sloveniji koju će napustiti u četvrtak ujutro, kad odlazi u dvodnevni posjet Slovačkoj.

Elizabeta II u Sloveniju je došla u utorak popodne zajedno sa suprugom Filipom, odjevena u tirkizno-modru haljinu i sa šeširom iste boje, a na banketu se pojavila s krunom na glavi i u elegantnoj odjeći bijele boje s plavim tonovima, te u crnim rukavicama i s crnom torbicom.

Posjet britanskog kraljevskog para Sloveniji protječe uz veliku medijsku pažnju, televizijske postaje cijeli su dan uz kadrove dolaska i najvažnijih događaja prvog dana posjeta emitirale i dokumentarno-feljtonske programe posvećene britanskoj monarhiji i životu Elizabete II.

Slovenski mediji napominju da prvi posjet britanske kraljice zemlji koja je bila dio bivše SFRJ ima i šire regionalno značenje. Slovenski veleposlanik u velikoj Britaniji Iztok Mirošič izjavio je za Slovenski radio da posjet britanske kraljice Sloveniji nije samo potvrda odličnih međusobnih odnosa dviju država nego da ga razumije i kao poruku zemljama u regiji da bi trebale pratiti slovenski "model" razvoja.