Ekstremisti traže da Srbija prekine pridruživanje EU-u

F
FENA
17.11.2012. u 19:30
0
100
Ekstremisti traže da Srbija prekine pridruživanje EU-u
0
Ispred sjedišta delegacije Evropske unije u Beogradu u subotu je održan protestnacionalističkog pokreta “Dveri Srpske” u povodu oslobađajuće presude Haškog suda (ICTY) hrvatskim generalima, a od vlade i predsjednika Srbije zatraženo je da prekinu proces pridruživanja Srbije EU-u i suradnju s ICTY-em.

Protest je osiguravale jake snage žandarmerije i protekao je bez incidenata, a nekoliko prosvjednika bacalo je na zgradu delegacije EU rolne toalet papira, izvijestili su reporteri beogradskih medija.

Čelnici “Dveri” zahtijevali su i da se predstavnici Haškog suda protjeraju iz Srbije.

“Haški sud je ispostava EU-a i Washingtona i kriv je za ovo što se dešava. Dveri zahtijevaju da se osoblje Haškoga suda u Srbiji proglasi za persone non grata i da se protjeraju iz Srbije, kao i da se prekine bilo kakav put Srbije u EU”, rekao je na prosvjedu pred sjedištem delegacije EU-a u Beogradu aktivist “Dveri” Vladan Glišić.

On je ocijenio da bi dalji pregovori s Kosovom, doveli do toga “da neko u budućnosti proglasi da je trgovina organima na Kosovu u i uloga (premijera Kosova) Hashima Thacija u njoj bila humanitarna akcija”, javila je Hina.


Aktivist Dveri Boško Obradović pitao je “na čijoj su strani predsjednik i vlada Srbije, ako nakon poruke iz Den Haaga nisu raščistili s EU-om”.

“Upućujemo jasan apel predsjedniku (Srbije) i vladi da je ovo trenutak kada treba podvući crtu i prekinuti svako dalje pridruživanje EU-u, prekinuti sve pregovore u Bruxellesu s takozvanim prištinskim režimom i okrenuti se traženju novih geopolitičkih rješenja”, rekao je Obradović.

Ranije u subotu ispred sjedišta predsjednika Srbije protestovalo je nekoliko stotina članova i pristaša Srpske radikalne stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja i tokom prosvjeda su spalili hrvatsku zastavu, a predsjednika Tomilava Nikolića nazvale “izdajicom” i “ustašom”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: