Regija
0

Eksplozije širom Iraka, žestoki sukobi u Basri

FENA
Združene američke i iračke snage u subotu su se žestoko sukobile u gradu Basri, na jugu Iraka, sa sljedbenicima radikalnog šiitskog sveštenika Moktade el Sadra.

Snažne eksplozije odjekuju cijelim gradom, drugim po veličini u Iraku, i prema tvrdnjama očevidaca ima i žrtava čiji broj je, za sada, nemoguće utvrditi.

Iračka i američka vojska, uz podršku helikoptera iz zraka, napale su uporišta šiitskih ekstremista u okrugu Hajanija, u Basri, gdje se krije najveći broj sljedbenika radikalnog šiitskog imama.

Osim za ekstremistima, policija i vojska tragaju za kriminalnim grupama koje se bave trgovinom oružja, prenose agencije.

Zasad nema izvještaja o gubicima.

Najnovija operacija u Basri je nastavak opsežne ofanzive iračke vojske pokrenute 25. marta protiv šiitskih ekstremista i kriminalnih bandi.

Najmanje dvije osobe su poginule, a devet je povrijeđeno u dvije odvojene eksplozije u gradu Kirkuku, na sjeveru Iraka, prenosi Tanjug.

Jedna osoba je poginula, a četiri je povrijeđeno u eksploziji automobila napunjenog eksplozivom u okrugu Hagag, dok je jedan policajac izgubio život, a četiri civila su povrijeđena u eksploziji bombe čija meta je bila policijska patrola u okrugu Jalji.