|

EK započela pripreme za pregovore sa Crnom Gorom

EK započela pripreme za pregovore sa Crnom Gorom
0
F
FENA
13.12.2011. u 21:49
2
komentara
0

dijeljenja
EK započela pripreme za pregovore sa Crnom Gorom Igor Lukšić
Evropska komisija (EK) započela je pripreme za pregovore sa Crnom Gorom, saopsćeno je u utorak navečer u Podgorici nakon razgovora premijera Igora Lukšića i generalnog direktora za proširenje EK-a Stefana Sanina.
Vijeće Evropske unije (EU) odlučio je ranije da Crna Gora počne pristupne pregovore s Unijom u junu naredne godine, ako do tada ispuni određene uslove koji se tiču vladavine prava.

Sanino je na pres-konferenciji kazao da je EK-a započela pripreme radnje za otvaranje poglavlja koja se tiču vladavine prava i pravosuđa.

EK-a je započela pripremu pregovaračkog okvira. Time smo želili da stavimo do znanja da ne želimo ništa da čekamo, jer nas očekuje veliki posao, istakao je on.

Sanino je najavio da će EK-a definisati šta to Crna Gora treba da odradi u narednih nekoliko mjeseci kako bi u junu započela pristupne pregovore s EU.

Počećemo s poglavljima koja se tiču vladavine prava i pravosuđa, kazao je on, dodajući da će konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biti od ključnog značaja za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama.

Sanino smatra da će Crna Gora uspješno ispuniti i te uslove, kao što je i sve zahtjeve koji su do sada postavljani pred nju u procesu evropskih integracija.

"Ubjeđen sam da će Crna Gora, pod vodstvom premijera Lukšića, u narednim mjesecima uspjeti da ispuni sve zadatke koji se od nje očekuju i da ćemo u junu svi zajedno slaviti otpočinjanje pregovora", rekao je on.

Lukšić je kazao da ohrabruje odluka EK-a da započne pripremu pregovaračkog okvira sa Crnom Gorom.

On je istakao da je Crna Gora maksimalno posvećena daljem procesu evropskih integracija.

"Kao što smo i do sada bili posvećeni ispunjavanju naših evropskih obaveza, s još većim entuzijazmom nastavićemo s istom politikom", kazao je Lukšić.

On se zahvalio EK na, kako je naveo, partnerskom odnosu sa Crnom Gorom.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...