Regija
0

EK organizira donatorsku konferenciju za Kosovo 11. jula

FENA
Evropska komisija će 11. jula u Bruxellesu organizirati donatorsku konferenciju za Kosovu, na koju će biti pozvani ključni međunarodni donatori, međunarodne finansijske institucije te agencije UN-a, saopćeno je u utorak u Bruxellesu.

Cilj konferencije, koju Komisija priprema već nekoliko mjeseci, jest osigurati pomoć za socijalno-gospodarski razvoj, za stvaranje uvjeta za rast, investicije i zapošljavanje za sve zajednice na Kosovu koje je jedan od najsiromašnijih dijelova Evrope, kaže se u saopćenju Komisije.

"Kosovo je istinski evropsko pitanje. Evropska unija je spremna koristiti sve svoje instrumente kako bi pomogla Kosovu da ostvari svoju evropsku perspektivu. Organizacija donatorske konferencije važan je doprinos Komisije u mobilizaciji sredstava za socijalno-gospodarski razvoj. Rast i prosperitet najsiromašnijeg dijela Evrope doprinijet će stabilnosti zapadnog Balkana", izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Donatori će biti pozvani da pomognu provedbu programa kosovske vlade u ključnim pitanjima poput izgradnje infrastrukture za povezivanje Kosova s ostatkom regije, poboljšanja uvjeta za obrazovanje za iznimno mladu populaciju jer neke škole rade čak u tri smjene, te razvoja kosovskih institucija kako bi se učvrstila demokratija i vladavina prava u multietničkom društvu, navodi Komisija.

"Donatori su pozvani da pomognu ostvarenju toga plana. Za tu priliku bit će mobilizirana znatna sredstva iz proračuna EU-a", stoji u saopćenju Komisije.

Komisija je već ranije za Kosovo predvidjela 395 miliona eura u razdoblju 2007.-2011. te eventualno još 200 miliona za "posebne socijalno-gospodarske potrebe" vezane za provedbu novog statusa.

Kosovsku nezavisnost do sada je priznalo 20 od 27 zemalja članica EU-a i budući da još nema konsenzusa, prenosi Hina, u svim dokumentima EU-a izbjegava se spomenuti nezavisnost, stoga se koriste izrazi poput "novi status".