Regija
0

EK najavljuje da će odmah početi s izradom mišljenja za Srbiju

FENA
Štefan Fuele
Štefan Fuele
Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u ponedjeljak da će Evropska komisija odmah početi s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za članstvo i da će za nekoliko sedmica Beograd dobiti opširan upitnik, što je prvi korak u izradi mišljenja.

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su na redovitom mjesečnom sastanku u Luxembourgu dali mandat Evropskoj komisiji da počne s izradom mišljenja, na što je Srbija čekala još od decembra prošle godine kada je predala zahtjev za članstvo.

"Komisija će odmah početi s pripremama za izradu mišljenja o zahtjevu Srbije za članstvo u EU-u. Za nekoliko sedmica planiramo predati našim srbijanskim sugovornicima upitnik u kojem se traže informacije o pripremljenosti Srbije za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om", kaže u svojoj izjavi povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Na temelju odgovora koje dobije od zemlje podnositeljice zahtjeva, ali i iz drugih izvora, Evropska komisija sastavlja mišljenje na temelju kojega potom Vijeće EU-a odlučuje o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje za članstvo. Izrada mišljenja obično traje oko godinu dana.

Srbija je na ovaj korak Vijeća EU-a, na koji se ranije uvijek gledalo kao na tehničko, a ne političko pitanje, čekala deset mjeseci, jer zemlje članice nisu bile zadovoljne njezinim stajalištem oko Kosova te zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom.

Nakon što je Beograd pokazao "konstruktivan pristup" pri donošenju rezolucije o Kosovu u Općoj skupštini UN-a, počeo je rasti pritisak zemalja članica da se to nagradi. Posebnom pritisku je bila izložena Nizozemska koja najviše insistira na punoj suradnji s Haškim sudom.

Nizozemska je tek nedavno dobila vladu, i to manjinsku vladu, a njezin parlament je izglasao rezoluciju u kojoj se traži da se s odlukom o Srbiji pričeka sljedeći izvještaj haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a. Brammertz je u posljednje vrijeme nekoliko puta izražavao zadovoljstvo stupnjem suradnje Beograda s njegovim uredom.

Da bi se zadovoljilo Nizozemsku, u ministarskoj odluci je istaknuta snažna uvjetovanost daljnjeg napretka Srbije u evropskim integracijama punom suradnjom s Haškim sudom, a izrijekom se navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

U odluci Vijeća kaže se da će svaki sljedeći korak na putu Srbije prema EU-u biti poduzet "onda kada Vijeće jednoglasno odluči da postoji puna suradnja s ICTY-em ili da je nastavljena puna suradnja".

Također se navodi da bi "uhićenje dvojice preostalih bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, bilo najuvjerljiviji dokaz za napore i suradnju Srbije s ICTY-em".

Zemlje članice EU-a također ukazuju i na važnost regionalne suradnje.

"Vijeće ponavlja da je važan konstruktivan pristup prema regionalnoj suradnji. Vijeće također traži napredak u procesu dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU-a i visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku", kaže se u zaključcima Vijeća EU-a.